Ανάπτυξη 2,9% το τέταρτο τρίμηνο στις ΗΠΑ - Η πρόβλεψη για το β' εξάμηνο 2023

Ανάπτυξη 2,9% το τέταρτο τρίμηνο στις ΗΠΑ - Η πρόβλεψη για το β' εξάμηνο 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:52 Δημιουργία 26/01/23, 18:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών, αλλά η δυναμική της φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε σημαντικά προς τα τέλη του έτους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιόρισαν τη ζήτηση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, έναντι αύξησης 3,2% στο γ’ τρίμηνο και 2,6% που περίμεναν οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν μία ήπια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με ανάλογες υφέσεις του παρελθόντος.

Οι λιανικές πωλήσεις εξασθένισαν πολύ τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ ο μεταποιητικός τομέας φαίνεται ότι ακολουθεί τον στεγαστικό στην ύφεση.

Αν και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να υποχωρεί, κάτι που μπορεί τελικά να πλήξει τις προσλήψεις.

Συνολική ανάπτυξη 2,1% το 2022

Η εύρωστη ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο ανέτρεψε τη συρρίκνωση κατά 1,1% του α’ εξαμήνου, ενώ στο σύνολο του 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% έναντι αύξησης 5,9% το 2021.

Η Fed αύξησε πέρυσι το βασικό επιτόκιό της κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, από σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε ένα εύρος 4,25% - 4,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

Η κατανάλωση, στην οποία αντιστοιχούν πάνω από δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ήταν ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση της δαπάνης για αγαθά στην αρχή του τριμήνου, η οποία βασίσθηκε στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και στις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ζήτηση, ωστόσο, για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα οποία αγοράζονται κυρίως με δανεισμό, εξασθένισε και ορισμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά με χαμηλά εισοδήματα, εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους. Οι επιχειρηματικές δαπάνες έχασαν επίσης κάποια δυναμική στο τέλος του 2022.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Παρά τις ξεκάθαρες ενδείξεις για εξασθένιση της οικονομίας στην αλλαγή του χρόνου, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα γλιτώσει μία ύφεση, σημειώνοντας μόνο μία επιβράδυνση, με τους κλάδους να υποχωρούν διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα.

Οι οικονομολόγοι αυτοί υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μικρότερη χρονική υστέρηση σε σχέση με το παρελθόν λόγω της προόδου στην τεχνολογία και της διαφάνειας της Fed, με συνέπεια, όπως σημειώνουν, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η πραγματική οικονομία να προκαταβάλλουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδύσεις στον στεγαστικό τομέα μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, το μεγαλύτερο σερί από την κατάρρευση της φούσκας στην αγορά ακινήτων που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να σταθεροποιείται.

Τα στεγαστικά επιτόκια έχουν πτωτική τάση καθώς η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της.

Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 στις 186.000 την περασμένη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε