Πρόβλεψη από την BofA για 525.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ

Πρόβλεψη από την BofA για 525.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:39 Δημιουργία 25/01/23, 22:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας αποτυπώνουν την αντοχή της απέναντι στην πίεση που προκαλεί η δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Μάλιστα, τα «σφιχτά» περιθώρια της λειτουργούν ενθαρρυντικά προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, η Bank of America στις εκτιμήσεις της βλέπει τα «μαύρα» σύννεφα πάνω από το μέτωπο της απασχόλησης να πυκνώνουν με γοργό ρυθμό παραπέμποντας σταδιακά σε μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Κόντρα στη σταθερή αύξηση των προσλήψεων που καταγράφουν τα μέχρι τώρα επίσημα νούμερα, η BofA προβλέπει σαφή επιδείνωση της αγοράς εργασίας μέσα στο πρώτο μισό του έτους. Μάλιστα υποστηρίζει πως η υφεσιακή τροχιά της αμερικανικής αγοράς εργασίας θα παραπέμπει σε ανώμαλη και όχι απλά ομαλή προσγείωση.

Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπει πως ο ρυθμός των απωλειών στην αγορά εργασίας θα κυμανθεί στις 175.000 θέσεις εργασίας το μήνα!

Αν και κάποιοι αναλυτές δεν συμφωνούν με ένα τόσο υψηλό νούμερο, είναι γεγονός πως οι ανακοινώσεις για κύμα απολύσεων κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στις ειδήσεις που βγαίνουν από τη Wall Street.

Η πρωτιά στις Big Tech

Βεβαίως, οι Big Tech κρατούν τα σκήπτρα, έχοντας εξάλλου ξεκινήσει απολύσεις ήδη από την περσινή χρονιά. Όμως, μέσα στο μήνα είχαμε και μια σωρεία νέων ανακοινώσεων για απολύσεις από μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Microsoft, η Spotify, η Alphabet, η Amazon, η Salesforce και βέβαια οι εταιρείες του βαλλόμενου κλάδου των crypto.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Layoffs.fyi, ο τεχνολογικός κλάδος θρηνεί την απώλεια σχεδόν 56.000 θέσεων εργασίας μόνο από την έναρξη του 2023, που θα προστεθούν βέβαια στις 155.000 θέσεις που χάθηκαν πέρυσι.

Αν σου άρεσε κάνε