Μάχες χαρακωμάτων στην ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων

Μάχες χαρακωμάτων στην ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:18 Δημιουργία 24/01/23, 21:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιμένουν στις θέσεις τους για τις αυξήσεις επιτοκίων τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγες ημέρες πριν από το επόμενο κρίσιμο συμβούλιο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γκεντιμίνας Σίμκους ξεκαθάρισε πως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει δυναμικά τα επιτόκια, κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ισχυρός αποδεικνύοντας πως ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει» σχολίασε ο κ. Σίμκους σε συνέντευξη του, δηλώνοντας ανοιχτά πως στηρίζει αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, κατά το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, η πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι!

Κατά τον κ. Σίμκους, η αχίλλειος πτέρνα βρίσκεται στις αυξήσεις των μισθών που κρατούν ψηλά τις πληθωριστικές πιέσεις. Όμως, η ακρίβεια οδηγεί τους εργαζόμενους όλης της περιοχής να απαιτούν υψηλότερες απολαβές από τους εργοδότες, που με τη σειρά τους αναγκάζονται να ανταποκριθούν θετικά λόγω των «σφιχτών» περιθωρίων στην αγορά εργασίας.

«Οι πιέσεις στο ρυθμό αύξησης των μισθών αυξάνονται. Περιμένω τις αυξήσεις των μισθών να ξεπεράσουν τον ιστορικό μέσο όρο για την Ευρωζώνη» σχολίασε ο Λιθουανός τραπεζίτης, αιτιολογώντας έτσι την ανάγκη η ΕΚΤ να μην χαλαρώσει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές χρήματος προβλέπουν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,5%, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως, από κει και πέρα ποντάρουν σε χαλάρωση του ρυθμού από την κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, τα μέλη του συμβουλίου δεν μοιάζουν για την ώρα να συμφωνούν, αν λάβουμε υπόψη τις απόψεις που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες.

Διχασμένο το συμβούλιο

Έναν πιο μετριοπαθή, σταδιακό, ρυθμό αυξήσεων έχουν υποστηρίξει σε δηλώσεις τους, τόσο ο Έλληνας τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Ιταλός συνάδελφος του Ιγκνάσιο Βίσκο, όμως στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται ήδη ο Ολλανδός Κλάας Νοτ, ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την περιοριστική πολιτική για αρκετό διάστημα, αλλά έχει αποφύγει να αναφερθεί στο ρυθμό των αυξήσεων που θα ακολουθήσει.

Ο Φάμπιο Πανέτα σε δηλώσεις του σήμερα στη γερμανική Handelsblatt ακολούθησε τη γραμμή Λαγκάρντ, σχολιάζοντας μόνο πως οι νέες προβλέψεις της Τράπεζας που θα δημοσιευτούν το Μάρτιο θα είναι το κλειδί που θα κρίνουν την πορεία της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί.

Αν σου άρεσε κάνε