Κάζιμιρ: «Δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ»

Κάζιμιρ: «Δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:58 Δημιουργία 23/01/23, 17:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5% παρά τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της, Πέτερ Κάζιμιρ.

Συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας δήλωσε πως «η μείωση του πληθωρισμού για δύο συνεχόμενους μήνες είναι καλά νέα, αλλά δεν αποτελεί λόγο να επιβραδύνουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων... Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων των 50 μ.β.», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας.

«Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι η τάση του πυρήνα του πληθωρισμού», συνέχισε ο κ. Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαστε στα μισά του δρόμου. Αν εξαρτάτο από μένα, θα πήγαινα στις θερινές διακοπές με ολοκληρωμένο τον κύκλο σύσφιξης. Αλλά μη με ρωτάτε σήμερα, που θα φθάσουν τα επιτόκια και πόσο διάστημα πρέπει να μείνουν εκεί για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός».

Η ΕΚΤ προανήγγειλε στις 15 Δεκεμβρίου αρκετές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β. αντί των 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αναλυτές ανέφεραν ότι τα μηνύματα της ΕΚΤ δεν φαίνεται πλέον να πείθουν τους επενδυτές, είτε επιχειρεί να αυξήσει τις προσδοκίες τους είτε να τις μειώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε