Χαμόγελα για  τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Έπεσε στο 6,5% τον Δεκέμβριο

Χαμόγελα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Έπεσε στο 6,5% τον Δεκέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:55 Δημιουργία 12/01/23, 15:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Φρένο» για έκτο συνεχόμενο μήνα πάτησε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Ασφαλώς πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και για τις αγορές, καθώς μπορεί να οδηγήσει την Fed σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και σε ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου της νομισματικής σύσφιγξης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 7,1% τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των ειδικών για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου.

Την ίδια ώρα, σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 0,1%, στην πρώτη αρνητική επίδοση έπειτα από τέσσερις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού (από τον Απρίλιο του 2020).

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο (εντός των ορίων πρόβλεψης των αναλυτών).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να επηρεάζουν άμεσα τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία εδώ και μήνες δίνει «μάχη» για την αναχαίτιση του πληθωρισμού (έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών).

Βλέποντας ότι το φαινόμενο παρουσιάζει τάσεις σταθερής αποκλιμάκωσης, η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της 2ης Φεβρουαρίου.

Ας σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στο εύρος 4,25% – 4,5%. Οι αναλυτές πλέον, αν και περιμένουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, εκτιμούν ότι η επόμενη παρέμβαση θα είναι μεγέθους μόλις 25 μονάδων βάσης –και όχι 50 ή 75 μ.β., όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Κι αυτή η εξέλιξη, οπωσδήποτε, δύναται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για οικονομία, ομόλογα και μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε