Σνάμπελ: «Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει σημαντικά και με σταθερό ρυθμό τα επιτόκια»

Σνάμπελ: «Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει σημαντικά και με σταθερό ρυθμό τα επιτόκια»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:46 Δημιουργία 10/01/23, 19:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να αυξηθεί πολύ περισσότερο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια νούμερα.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%,» ανέφερε την Τρίτη. «Ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει από μόνος του», είπε η κυρία Ίζαμπελ Σνάμπελ σε συνέδριο της Riksbank στη Στοκχόλμη, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Στέφαν Ίνγκβες, ο οποίος πρόσφατα τερμάτισε μια 17ετή θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι επιμένουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να αυστηροποιηθεί περαιτέρω για να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αύξηση των τιμών που επιταχύνθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομία ενισχύει την υπόθεσή τους, με την Goldman Sachs να προβλέπει τώρα ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση.

Επιπλέον, η κυρία Σνάμπελ απέρριψε το επιχείρημα που θέλει το υψηλό κόστος κόστος δανεισμού να δυσκολεύει την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης καθιστώντας πιο ακριβές τις απαραίτητες επενδύσεις. «Αν και τα υψηλά επιτόκια θα κάνουν τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων τεχνολογιών πιο ακριβή, θα ήταν παραπλανητικό να χρησιμοποιηθούν ως αποδιοπομπαίος τράγος για περαιτέρω καθυστέρηση στην πράσινη μετάβαση», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε