Ρεύμα: Αναδρομικές επιδοτήσεις για λογαριασμούς του 2022 σε 1,25 εκατ. δικαιούχους

Ρεύμα: Αναδρομικές επιδοτήσεις για λογαριασμούς του 2022 σε 1,25 εκατ. δικαιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:33 Δημιουργία 04/01/23, 18:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκίνησε η απόδοση των αναδρομικών επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα αρτοποιεία - φούρνους, η οποία εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την καταβολή της αναδρομικής επιδότησης για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022. Συνολικά θα καταβληθούν 85 εκατ. ευρώ για την αναδρομικής επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εμπορικών καταναλωτών με παροχή ισχύος έως 35 kVA, αρτοποιείων καθώς και αγροτών.

Η αναδρομική επιδότηση αφορά συνολικά 1.250.000 παροχές, συνεπώς το μέσο ποσό ανέρχεται σε 68 ευρώ ανά παροχή και για τους δυο μήνες. Προφανώς η επιδότηση θα φανεί σταδιακά στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων ως πιστωτικό υπόλοιπο που θα αφαιρείται από το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατανάλωση του εκάστοτε μήνα.

Επειδή η αναδρομική έξτρα επιδότηση αφορά και τους μήνες μετά τον Μάρτιο του 2022, η αναδρομική επιστροφή ως πιστωτικό υπόλοιπο θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 2023.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Έχουν παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA ή έχουν κύρια δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 10.71, (Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής ) ήτοι αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης ή έχουν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης.

Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Νοέμβριο του 2022 είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Έχουν γνωστοποιήσει τόσο στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους.
Το ποσό προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αν σου άρεσε κάνε