Goldman Sachs: Αντιμέτωπη με ύφεση... πολέμου θα βρεθεί η Βρετανία το 2023

Goldman Sachs: Αντιμέτωπη με ύφεση... πολέμου θα βρεθεί η Βρετανία το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:20 Δημιουργία 04/01/23, 17:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ύφεση ανάλογη με αυτή που βιώνει η Ρωσία, που βρίσκεται εν μέσω πολέμου, θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος η οικονομία της Βρετανίας.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται σε έκθεση της Goldman Sachs, και μάλιστα υπάρχει και προειδοποίηση για καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας και ελεύθερη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Πάντως, η χρονιά θα είναι συνολικά αρκετά δύσκολη για όλες τις οικονομίες, επισημαίνει η έκθεση της Goldman Sachs για τις προοπτικές του 2023.

Υπό το πολλαπλό βάρος των συνεπειών του Brexit, της πίεσης που άσκησε η πανδημία και πλέον η νέα κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η βρετανική οικονομία έχει λυγίσει παρουσιάζοντας μακράν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ, όχι απλά του G7, αλλά του διευρυμένου G-10 των κυριότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

Οι μεγαλύτερες χαμένες

Στην έκθεση της, η Goldman Sachs δίνει τα σκήπτρα της μεγαλύτερης χαμένης στη Βρετανία με εκτιμώμενη υποχώρηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,2% μέσα στη χρονιά. Μάλιστα θεωρεί ότι η καθοδική τροχιά θα συνεχιστεί και το 2024 με μια επιπλέον κάμψη κατά 0,9%.

Η επίδοση αυτή βάζει τη Βρετανία σε περίπου ανάλογη μοίρα με τη Ρωσία, που έχει να διαχειριστεί τις συνέπειες του πολέμου που προκάλεσε και τον σφιχτό κλοιό των διεθνών κυρώσεων εναντίον της. Η αμερικανική τράπεζα υπολογίζει την υποχώρηση της ρωσικής οικονομίας στο 1,3% το 2023, όμως σε αντίθεση με τη βρετανική οικονομία εκτιμάται πως θα μπορέσει να ανακάμψει από το 2024 με προβλεπόμενη διεύρυνση σε ποσοστό 1,8%.

Το χάλκινο μετάλλιο μετά τη Ρωσία και τη Βρετανία διεκδικεί η Γερμανία, η κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης συμβάλλοντας έτσι στην πτωτική τροχιά της περιοχής. Η Goldman Sachs «βλέπει» υποχώρηση της γερμανικής οικονομίας σε ποσοστό 0,6% φέτος, αλλά ανάκαμψη της σε ποσοστό 1,4% το 2024.

Την ίδια ώρα, συγκριτικά, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να «πέσει» στα μαλακά με μετριοπαθή ανάπτυξη φέτος κατά 1% και διεύρυνση σε ποσοστό 1,6% την επόμενη χρονιά.

Τα πραγματικά εισοδήματα

Σημειωτέον πως η Βρετανία και η Ευρωζώνη βρίσκονται ήδη σε τεχνική ύφεση, λόγω της ζημιάς που προκάλεσε ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός, άλλωστε, θα είναι ο παράγοντας που θα συνεχίσει να βαραίνει τα πραγματικά εισοδήματα, την κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή. Η έκθεση «βλέπει» πτώση του πραγματικού εισοδήματος στην Ευρωζώνη κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο και βαθιά κάμψη ύψους 3% στη Βρετανία, όπου μάλιστα θα παραταθεί και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το τελευταίο είναι κάτι που έχει επισημαίνει και η ανεξάρτητη βρετανική υπηρεσία του Office for Budget Rensonsibility, η οποία σε έκθεση της είχε κάνει την σοκαριστική πρόβλεψη πως το βιοτικό επίπεδο των βρετανικών νοικοκυριών θα κάνει… βουτιά σε ποσοστό 7,1% τη διετία 2023-24, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επιδείνωση εδώ και εξήντα χρόνια.

Συγκεκριμένα, για φέτος το OBR «βλέπει» διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε ποσοστό 4,3%, που είναι η μεγαλύτερη καθίζηση από το 1956, στο οποίο θα προστεθεί μια επιπλέον επιβράδυνση κατά 2,8% το 2024.

Η πτώση θα είναι από φέτος περισσότερο αισθητή σε όλους τους κλάδους της βρετανικής οικονομίας. Σε έκθεση της η KPMG προβλέπει ραγδαία επιδείνωση της αγοράς εργασίας κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, με την ανεργία να ανεβαίνει στο 5,6% μέχρι την επόμενη χρονιά. Πάντως, η KPMG, από την πλευρά της, θεωρεί πως η ύφεση του ΑΕΠ σε ποσοστό 1,3% φέτος, θα δώσει τη θέση της σε αναιμική ανάπτυξη ύψους 0,2%, το 2024.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας

Εξάλλου, ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας πλησιάζει στο τέλος του δεδομένης της υφεσιακής τροχιάς της οικονομίας. Η BoE ανέβασε βέβαια και πάλι τα επιτόκια το Δεκέμβριο, κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5% και εκτιμάται πως θα τα ανεβάσει έως και στο 4% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, όμως κατόπιν αναμένεται να υιοθετήσει μια στάση αναμονής περιμένοντας να διαπιστώσει αν ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί δεδομένης και της καθίζησης της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε