Εκρηξη 200% στο κόστος της αντασφάλισης έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εκρηξη 200% στο κόστος της αντασφάλισης έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:33 Δημιουργία 03/01/23, 17:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεγάλες και πολύ δαπανηρές φυσικές καταστροφές αύξησαν θεαματικά το κόστος αντασφάλισης από τη νέα χρονιά, κατά τουλάχιστον 200%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallagher Re.

Σύμφωνα με την γνωστή εταιρεία αντασφαλίσεων, με αφορμή την ανανέωση των συμβολαίων από την 1η Ιανουαρίου, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τη φετινή χρονιά αποδείχτηκε από τις πιο δύσκολες προκλήσεις των τελευταίων ετών. Κι αυτό διότι οι διεθνείς εταιρείες του κλάδου έπρεπε να βρουν τρόπο να ανταποκριθούν στην πίεση του αυξημένου πληθωρισμού και τις τεράστιες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές και βέβαια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά το κόστος της αντασφάλισης για τον κλάδο αεροναυπηγικής αυξήθηκε κατά 150% στο 200%, ενώ το κόστος της αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές αυξήθηκε επίσης μεταξύ 45% και 100%.

Δύσκολη ήταν η διαδικασία που αφορούσε την τροποποίηση των συμβολαίων για την κάλυψη πιθανών ζημιών λόγω του πολέμου. Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου πίεσαν για τον περιορισμό ή την εξαίρεση της κάλυψης για τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Αν σου άρεσε κάνε