Χοακίμ Νάγκελ: «Να μη φοβηθούμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων»

Χοακίμ Νάγκελ: «Να μη φοβηθούμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:35 Δημιουργία 02/01/23, 14:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γερμανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των προσδοκιών για αυξήσεις των τιμών, ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

«Οι μηνιαίες έρευνές μας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δείχνουν σημαντική αύξηση στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Χοακίμ Νάγκελ σε συνέντευξή του στην Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Bundesbank τη Δευτέρα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης πέρυσι και αξιωματούχοι είπαν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το να επιτραπεί στον πληθωρισμό να παγιωθεί «θα ήταν ακόμη χειρότερο».

Ο κ. Νάγκελ ενστερνίζεται αυτή την άποψη, λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να ενεργήσουμε διστακτικά τώρα από φόβο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη».

«Τότε θα αναγκαζόμασταν να σφίξουμε την πολιτική ακόμη πιο απότομα, ασκώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία», είπε ο κ. Νάγκελ.

Ο κ. Νάγκελ είπε επίσης: «Είμαι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αποφύγει μια σοβαρή οικονομική ύφεση και θα ξεφύγουμε ελαφρά με μια ήπια ύφεση. Και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος ισχυρότερων δευτερογενών επιπτώσεων, επειδή οι συμφωνίες για υψηλότερους μισθούς που επιτυγχάνονται θα μπορούσαν να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού», προειδοποίησε.

Το σήμα από Λαγκάρντ

Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε προ ημερών η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κροατική εφημερίδα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να φρενάρει την άνοδο του πληθωρισμού και έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη αυστηροποίηση της πολιτικής της στις επόμενες συνεδριάσεις της, καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών κινούνται πάνω από τον στόχο του 2%.

«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ στην Jutarnji list. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εδραιωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Η κυρία Λαγκάρντ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ύψος των επόμενων αυξήσεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τράπεζα πρέπει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το σημερινό περίπου 10%.

Υφεση

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι εγχώριες αιτίες που βλέπουμε, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν σε παγίωση του πληθωρισμού», είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη ύφεση της Ευρωζώνης τον χειμώνα, που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι πιθανό να είναι σύντομη και ρηχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι κραδασμοί.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε