Διαφορική εξίσωση η απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Διαφορική εξίσωση η απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:54 Δημιουργία 20/12/22, 12:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτώση καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε μετά το άνοιγμα της αγοράς στα 101,6 ευρώ, ενώ προ ολίγου διαμορφωνόταν στα 102 ευρώ, κατά 6% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, αν το πλαφόν είχε θεσπιστεί στην αρχή της φετινής χρονιάς θα είχε ενεργοποιηθεί για περισσότερες από 40 ημέρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Το πλαφόν θα εφαρμοστεί από τις 15 Φεβρουαρίου και έχει σχεδιασθεί για να αποτρέπει ακραίες κινήσεις της αγοράς και θα παραμένει σε ισχύ για τουλάχιστον 20 ημέρες μετά την ενεργοποίησή του.

Για να γίνει αυτή, θα πρέπει αφενός η τιμή αναφοράς (για παράδοση μετά από έναν μήνα) στην αγορά TTF να είναι υψηλότερη από τα 180 ευρώ επί τρεις ημέρες και αφετέρου να υπερβαίνει στο ίδιο διάστημα κατά 35 ευρώ την τιμή του LNG στις διεθνείς αγορές. H δεύτερη προϋπόθεση μπήκε για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προσελκύει φορτία LNG και να απαντηθεί η ανησυχία που εκφράστηκε από χώρες, όπως η Γερμανία.

Ο τριπλός μηχανισμός αναστολής του πλαφόν

H συμφωνία στο χθεσινό Συμβούλιο προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής του πλαφόν, αν υπάρξουν «δυσμενείς συνέπειες». Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών (ΕΣΜΑ) και ο Οργανισμός για τον Συντονισμό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθούν συνεχώς και θα εξετάζουν τη λειτουργία του μηχανισμού από την 1η Φεβρουαρίου που θα ισχύσει η οδηγία για τον πλαφόν.

Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, όταν υλοποιηθούν κίνδυνοι για την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις ενδοκοινοτικές ροές φυσικού αερίου και αύξησης της ζήτησης αερίου, η Κομισιόν θα υιοθετεί μία εφαρμοστική απόφαση για την αναστολή του πλαφόν.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός θα αναστέλλεται αν:

-η ζήτηση αερίου αυξηθεί κατά 15% σε έναν μήνα ή κατά 10% σε δύο μήνες,

-οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή

-ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν τον Φεβρουάριο, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας ότι το πλαφόν μπορεί να μην εφαρμοσθεί «αν οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα οφέλη».

Η στάση της Γερμανίας

«Εχουμε μία μακρά φάση παρατήρησης, έως τον Φεβρουάριο… Αν τα αποτελέσματα της αγοράς και των χρηματοπιστωτικών θεσμών είναι τέτοια ώστε ο μηχανισμός να είναι καταδικασμένος να αποτύχει, θα πρέπει να διορθωθεί ξανά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αν ενεργοποιηθεί το πλαφόν, οι συμφωνίες θα γίνονται εξωχρηματιστηριακά και η ρευστότητα στις βασικές αγορές θα μειωθεί γρήγορα», δήλωσε ο Τζόναθαν Στερν, ερευνητικός εταίρος του Oxford Institute for Energy Studies.

Η διάταξη για το πλαφόν θα παραμείνει σε ισχύ το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη θα επιχειρεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της με τις ροές από τη Ρωσία να είναι πολύ χαμηλές.

Ο λογαριασμός για την Ευρώπη από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει φθάσει το 1 τρις. ευρώ. Η ΕΕ αναμένει ότι η κρίση θα συνεχισθεί και το 2023, με τον αντίκτυπο των σταθερά υψηλών τιμών να συνεχίσει να προκαλεί πόνο στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.

Το πλαφόν δεν θα επεκταθεί επί του παρόντος σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μετακινηθούν περισσότερες συναλλαγές μακριά από τα χρηματιστήρια και σε λιγότερο διαφανείς αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε