Habemus... plafon: Στα 180 ευρώ η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου

Habemus... plafon: Στα 180 ευρώ η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:35 Δημιουργία 19/12/22, 18:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τέλος έλαβε το πολύμηνο θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ο μηχανισμός επιβολής του πλαφόν θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η τιμή TTF θα ξεπερνά αυτό το όριο για τρεις συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG.

Την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία τελικά, που ηγείτο του μπλοκ που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους τόσο για την επιβολή πλαφόν, όσο και για την περίπτωση να πέσει ο πήχης κάτω από τα 200 ευρώ. Την τελική πρόταση καταψήφισε η Ουγγαρία ενώ απείχαν η Αυστρία και η Ολλανδία.

Πριν φτάσουμε στην τελική συμφωνία προηγήθηκε σκληρή μάχη καθώς η πρόταση τέθηκε δύο φορές σε ψηφοφορία. Την πρώτη φορά οι Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αντέδρασαν ζητώντας να περάσει η πρόταση με συναινετική διαδικασία και όχι ψηφοφορία.

Ισπανοί και Βέλγοι κατηγόρησαν τη Γερμανία πως δεν θέλει συμφωνία με αποτέλεσμα η τσεχική προεδρία να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά.

Αν σου άρεσε κάνε