Σκρέκας: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο»

Σκρέκας: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:40 Δημιουργία 19/12/22, 16:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην τελική ευθεία για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Πρόταση για 180 ευρώ

Πριν από λίγη ώρα το Bloomberg επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες ανέφερε ότι πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόταση των 188 ευρώ, συζητούν στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ μετά από νέα συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας.

Η τιμή, πάντως, είναι πολύ χαμηλότερη από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, τον περασμένο μήνα, για πλαφόν στα 275 ευρώ.

Αν υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Η Γερμανία είναι επιφυλακτική στο να υπάρξει πολύ μεγάλη παρέμβαση στην αγορά.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο κίνδυνος είναι να μετατεθεί η συζήτηση για το επόμενο έτος, ενώ θα έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα, και αυτός είναι ο λόγος που οι υπουργοί πιέζονται να δράσουν σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε