Ορατό το κλείσιμο του κύκλου στις αυξήσεις επιτοκίων από τη FED

Ορατό το κλείσιμο του κύκλου στις αυξήσεις επιτοκίων από τη FED

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:44 Δημιουργία 14/12/22, 12:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Όπως όλα δείχνουν η Fed θα κατεβάσει σήμερα ταχύτητα στην αύξηση των επιτοκίων, με πιθανό το ενδεχόμενο να σταματήσει την άνοδό του από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, η επικρατούσα αίσθηση και εκτίμηση είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 0,5% έπειτα από τρεις συνεχόμενες αυξήσεις της τάξεως του 0,75%. Έτσι μετά και την αύξηση αυτή, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%, ενώ είναι πιθανόν να κορυφωθεί κοντά στο 5% στις αρχές του 2023.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 4,9%. Με βάση την παραπάνω πρόβλεψη, η Fed θα κόψει και άλλο ταχύτητα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μ.β., ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των αυξήσεων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Με τις προβλέψεις των οικονομολόγων συμφωνούν και οι επενδυτές, όπως προκύπτει από τα επιτόκια των προθεσμιακών αγορών χρήματος.

Η πορεία του πληθωρισμού

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,1% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, κάνουν πιο εύκολη τη στροφή της Fed σε μία μικρότερη αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ ενδέχεται να τονίσει στη συνέντευξη Τύπου ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα εφησυχάσει έως ότου ο πληθωρισμός έχει τεθεί ξεκάθαρα σε μία πορεία μείωσης προς τον στόχο του 2%.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν εκτιμήσει ότι το επιτόκιο θα έφθανε στο 4,6% στο τέλος του 2023, αλλά οι προσδοκίες αυτές έχουν αναθεωρηθεί, επειδή η μείωση του πληθωρισμού δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο αναμενόταν.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της Fed

Ενδιαφέρον θα έχουν οι νεότερες προβλέψεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η εκτίμηση είναι ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη σφιχτή, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά και τους μισθούς να αυξάνονται σημαντικά.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα τις νέες προβλέψεις τους για το που θα φθάσουν τα επιτόκια στο τέλος του 2023. Αν το τελικό επιτόκιο είναι κοντά στο 5%, αυτό μάλλον θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις θα σταματήσουν τον Μάρτιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αν είναι δηλαδή πάνω από το 5%, είναι πιθανό να υπάρξουν αυξήσεις και μετά τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε