Πρόβλεψη από UBS για επιτόκια άνω του 5% από την Fed

Πρόβλεψη από UBS για επιτόκια άνω του 5% από την Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:35 Δημιουργία 07/12/22, 20:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιχειρεί να σκιαγραφήσει η UBS, η οποία διαπιστώνει μια ολοένα και πιο αντικρουόμενη «εικόνα» της αμερικανικής οικονομίας, με τον κλάδο των υπηρεσιών να συνεχίζει την ισχυροποίηση, παρά τα αδύναμα σημάδια στον κλάδο της μεταποίησης.

Αυτή η αντίφαση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει άμεσα και τον πληθωρισμό -το κύριο μέτωπο της κεντρικής τράπεζας- καθώς ενώ ο δείκτης τιμών ενδεχομένως έχει ήδη κορυφωθεί, όπως παραδέχεται η ελβετική επενδυτική τράπεζα, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές υπηρεσιών επιβραδύνουν αυτή την αποκλιμάκωση.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άλλωστε, προσφάτως σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει σημαντικά άνω των επιπέδων, τα οποία ευθυγραμμίζονται με έναν πληθωρισμό της τάξης του 2% (ο επίσημος στόχος της κεντρικής τράπεζας).

Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι 0,5% τον Οκτώβριο και 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η UBS επισημαίνει ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% (τον Οκτώβριο ανήλθε σε 7,7%) μόνο μια απλή και ομαλή διαδικασία δεν είναι. «Φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια κατάσταση, στην οποία ο πληθωρισμός ναι μεν επιβραδύνεται από τα πρόσφατα υψηλά, αλλά δεν είναι σε θέση να επιστρέψει στο 2%, εξαιτίας της τάχιστης αύξησης των μισθών» εξηγεί, σε σχετικό report.

Προσθέτει δε, ότι αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει τη Federal Reserve να αναθεωρήσει τα επιτόκια πέραν του 5%, το οποίο αυτήν τη στιγμή θεωρείται το ανώτατο τελικό επιτόκιο (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Ωστόσο, για να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο, θα χρησιμοποιηθούν από τον Δεκέμβριο αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης και όχι των 75, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η UBS θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια θα έχουν αισθητό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, το οποίο θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2023, επηρεάζοντας αρνητικά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων του S&P 500 θα περιοριστούν κατά 4% το επόμενο έτος, χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολικά αισιόδοξες» τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση κατά 5%.

Η Federal Reserve πρόκειται να ανακοινώσει τη νέα παρέμβαση στα επιτόκια στις 14 Δεκεμβρίου. Παρότι μέχρι πρότινος, οι αναλυτές ήταν βέβαιοι ότι η νέα αύξηση θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75), πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).

Αν σου άρεσε κάνε