Σημάδι αποσυμπίεσης του πληθωρισμού η «βουτιά» του δείκτη PPI στην Ευρωζώνη

Σημάδι αποσυμπίεσης του πληθωρισμού η «βουτιά» του δείκτη PPI στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:38 Δημιουργία 02/12/22, 15:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη παρουσίασε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, δικαιώνοντας όσους αναλυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός στην περιοχή «έπιασε» ταβάνι και θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Η άποψη αυτή διευκολύνει και τις μετριοπαθείς φωνές στους κόλπους του συμβουλίου της ΕΚΤ που θέλουν χαλάρωση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ήδη από την επικείμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού στα 19 κράτη μέλη του ευρώ υποχώρησαν στο 2,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και στο 30,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αισθητή πτώση από το 41,9% που είχαν αυξηθεί το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, από το Μάιο του 2020, που ο δείκτης σημειώνει πτώση σε μηνιαία βάση.

Η επίδοση αυτή είναι μάλιστα καλύτερα και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη πτώση στο 2% σε μηνιαία βάση και στο 31,5% σε ετήσια βάση.

Παράγοντας κλειδί ήταν η πτώση των ενεργειακών τιμών, καθώς το ενεργειακό κόστος σε μηνιαία βάση μειώθηκε κατά 6,9% με αποτέλεσμα και σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης να πέσει στο 65,8% από το ιλιγγιώδες 108% του Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε