Στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο η οικειοθελής συνεισφορά των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα

Στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο η οικειοθελής συνεισφορά των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:08 Δημιουργία 24/11/22, 21:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ από τα 40 που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία ανέρχεται πλέον η οικειοθελής συνεισφορά της εφοπλιστικής κοινότητας στον κρατικό κορβανά.

Η συνεισφορά αυτή ξεκινά ήδη από το 2022 σύμφωνα με την Πρόσθετη Πράξη στο υφιστάμενο νέο Συνυποσχετικό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα η οποία υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Μελίνα Τραυλού.

Η εν λόγω Πρόσθετη Πράξη θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων. Με την Πρόσθετη Πράξη τα εγγυημένα δημόσια έσοδα από την οικειοθελή παροχή των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας θα ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου του έτους 2022.

Τονίζεται ότι, με βάση το ισχύον μέχρι σήμερα Συνυποσχετικό, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2019, η οικειοθελής παροχή ανερχόταν σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η υπογραφή της Πρόσθετης Πράξης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σταθερός στόχος των ελληνικών Αρχών ήταν και είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας, παράλληλα με τη μεγιστοποίηση των θετικών προσήμων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε