Σκρέκας: «Αυτό δεν είναι πλαφόν στο φυσικό αέριο»

Σκρέκας: «Αυτό δεν είναι πλαφόν στο φυσικό αέριο»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:03 Δημιουργία 23/11/22, 15:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ενα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καθοριστεί στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πλαφόν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στο CNBC ο κ. Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την πρόταση της Κομισιόν, λέγοντας: «Ενα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι πλαφόν, κανείς δεν μπορεί να αντέξει να αγοράζει φυσικό αέριο σε αυτή την υψηλή τιμή για μεγάλο διάστημα. Βεβαίως, πιστεύουμε ότι μία τιμή του πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ, μεταξύ 150 και 200 ευρώ θα ήταν πιο ρεαλιστική».

Το δημοσίευμα του CNBC σημειώνει ότι αρκετές χώρες της ΕΕ δεν είναι ευτυχείς με την πρόταση της Κομισιόν, ενώ αύριο συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για να συζητήσει το θέμα.

«Θα είναι μία συνεδρίαση με σκυθρωπούς ανθρώπους», δήλωσε εκπρόσωπος χώρας – μέλους, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει και άλλες εγγυήσεις ότι το μέτρο δεν θα στρεβλώσει τις αγορές.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα, η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι ισορροπημένη και θα βοηθήσει την ΕΕ να αποφύγει υπερβολικά υψηλές τιμές.

Τα χρηματιστήρια ενέργειας

Κατά της επιβολής πλαφόν είχε ταχθεί στην αρχή της εβδομάδας ένας όμιλος ενεργειακών χρηματιστηρίων της Ευρώπης, η Europex, η οποία δήλωσε πολύ ανήσυχη για τον «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ασφάλεια της προσφοράς.

Η κυρία Σίμσον είπε ότι η Κομισιόν έλαβε υπόψη τη θέση αυτή στην πρόταση που έκανε, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την προσφορά.

Η ενεργοποίησή του

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την ενεργοποίηση του πλαφόν, αν η τιμή του αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) φθάσει τα 275 ευρώ επί δύο εβδομάδες και η διαφορά της από την τιμή του LNG είναι μεγαλύτερη από 58 ευρώ επί δέκα ημέρες στο διάστημα αυτό.

Τον Αύγουστο, η τιμή του TTF εκτινάχθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 349,9 ευρώ η μεταβατώρα, αλλά σύμφωνα με την πρόταση δεν θα ενεργοποιείτο το πλαφόν, επειδή επρόκειτο για μία πρόσκαιρη αύξησης.

Η πρόταση είναι το μαγικό ραβδί, αλλά παρέχει ένα «ισχυρό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όταν το χρειαστούμε», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν.

Σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) κινείτο στα 122,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αν σου άρεσε κάνε