Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% τον Δεκέμβριο οδεύει ι η ΕΚΤ

Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% τον Δεκέμβριο οδεύει ι η ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:22 Δημιουργία 17/11/22, 12:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναινετικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Απομένουν, ωστόσο, τέσσερις εβδομάδες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική του κίνηση τον Νοέμβριο μπορεί να υπάρξει μία νέα συναίνεση για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Οι λόγοι που οδηγούν επί του παρόντος τα στελέχη της ΕΚΤ να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων είναι η κορύφωση του κινδύνου ύφεσης, η πιθανότητα υποχώρησης του πληθωρισμού από το 10,7% που εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο και το γεγονός ότι με μία αύξηση μισής μονάδας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα ανέλθει στο 2%, επίπεδο που είναι κοντά στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, το οποίο δεν ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα.

Τα «γεράκια» δεν μιλούν

Τα «γεράκια» στο Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν έχουν προσπαθήσει να αντικρούσουν την εκτίμηση της αγοράς ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μισή ποσοστιαία μονάδα.

«Η διστακτικότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. αντανακλά πιθανότατα την αλλαγή στο ισοζύγιο των κινδύνων. Η οικονομία επιβραδύνεται γρήγορα και ο πληθωρισμός πιθανόν θα κορυφωθεί στα τέλη του έτους. Η άποψή μας είναι πως μία αύξηση 50 μ.β. είναι πιθανή τον Δεκέμβριο, βλέπουμε επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν κορυφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη του Bloomberg Economics.

O Aυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, θιασώτης έως τώρα μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, δεν έχει αναφερθεί στο μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, όπως και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Εσθονίας και της Λετονίας, δύο χωρών που έχουν πληθωρισμό πάνω από 20%, έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανή μία αύξηση 50 ή 75 μ.β., χωρίς να έχουν εκφράσει κάποια προτίμηση.

O Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, προέβλεψε χθες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πιθανόν σε ένα «εύρος ομαλοποίησης» περίπου στο 2% τον επόμενο μήνα, δήλωσε που παραπέμπει σε μία αύξηση 50 μ.β.

Τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα ανακοινωθούν στις 30 Νοεμβρίου, θα είναι σημαντικά για την απόφαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αν σου άρεσε κάνε