Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με μηνιαία αναθεώρηση

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με μηνιαία αναθεώρηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:12 Δημιουργία 16/11/22, 11:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την χρυσή τομή στο θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται πως βρήκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν ληφθεί υπ' όψιν η πρόταση των πέντε σημείων που κατατέθηκε προς επεξεργασία και αποκαλύπτει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ακριβείς παράμετροι ώστε να μπει σε ισχύ ο αποκαλούμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στο ολλανδικό Title Transfer Facility (ευρύτερα γνωστό ως TTF), θα καθοριστεί εκ των προτέρων, με στόχο να αποφευχθούν διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τραβούν σε μάκρος, όπως αναφέρει έγγραφο που μοιράστηκε στα κράτη-μέλη χθες Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το TTF είναι ένα εικονικό σημείο συναλλαγών για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία. Αυτό το σημείο διαπραγμάτευσης παρέχει τη δυνατότητα σε ορισμένους traders στην Ολλανδία να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, φυσικές συναλλαγές κλπ.

Θα υπάρχουν επίσης ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι το προσωρινό αυτό εργαλείο θα μπορεί να αναστέλλεται οποιαδήποτε στιγμή αν πχ. θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προμηθειών και των ροών φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ.

Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξαναπάρει την ανιούσα, καθώς οι αγοραστές ψάχνουν τρόπους για να υποκαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες, που ήταν η μεγαλύτερη πηγή για τις εισροές του καυσίμου στην Ευρώπη, μέχρι τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κι ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά τους τον Αύγουστο, εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο 5 ετών.

Η επιτροπή -η οποία είναι αρμόδια για την επεξεργασία της νομοθεσίας στο μπλοκ της ΕΕ- προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά ενέργειας.

Οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα κάλεσαν ομόφωνα το εκτελεστικό όργανο να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, αλλά η δομή του παρέμεινε ασαφής.

Το πλαφόν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί «αν η τιμή TTF φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και αν η αύξηση της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε μια παρόμοια αύξηση στο επίπεδο της διεθνούς αγοράς σε σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου», αναφέρει το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται να εκτελούνται οι εντολές για παράγωγα TTF του επόμενου μήνα με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη. Η πλειονότητα των κρατών μελών -με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο- απαιτούν ένα ανώτατο όριο τιμών για να περιορίσουν το κόστος, αλλά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι πιο επιφυλακτικές και εφιστούν την προσοχή.

Ο υπό εξέταση μηχανισμός θα περιλαμβάνει:

-Μηνιαία αναθεώρηση ενός προκαθορισμένου πλαφόν και απενεργοποίησή του αν δεν υπάρχει πλέον λόγος να εφαρμόζεται

-Δύο παράγοντες ενεργοποίησης: TTF του επόμενου μήνα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο για έναν απροσδιόριστο ακόμα αριθμό εβδομάδων και απόκλιση μεταξύ της τιμής spot TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών που δεν έχει καθοριστεί ακόμα

-Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθησή τους

-Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της τιμής και της ενεργοποίησης του μηχανισμού για να εγγυηθεί άμεσο αποτέλεσμα

-Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους

Τα πλεονεκτήματα ενός πλαφόν ανώτατης τιμής περιλαμβάνουν τον περιορισμό των πιθανών καιροσκοπικών κινήσεων και των φαινομένων υπερβολικής αύξησης των τιμών καθώς και τη βελτίωση της βεβαιότητας της αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι ότι είναι ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μετακινηθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου θα μπορούσαν να περιοριστούν και να επηρεαστεί η λειτουργία της αγοράς παραγώγων. Οι προμήθειες στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Εάν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές για το LNG, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ», ανέφερε η Επιτροπή. «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα χαμηλά ανώτατα όρια θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Αν σου άρεσε κάνε