Ανέκαμψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο

Ανέκαμψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:19 Δημιουργία 15/11/22, 17:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, καθώς η αγορά δείχνει μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί.

Συγκεκριμένα ο δείκτης του Ινστιτούτου Zew για το μήνα Νοέμβριο έκανε άλμα κατά 22,5 μονάδες, στις -36,7 μονάδες.

Πρόκειται για μια επίδοση αισθητά καλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν τον δείκτη να διαμορφωθεί στις -50 μονάδες.

Βεβαίως, ο δείκτης παραμένει σταθερά σε αρνητικό έδαφος, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που δείχνει αρνητικές προοπτικές για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Όμως, η μεγάλη βελτίωση του δείκτη είναι ενθαρρυντική.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου, η άνοδος αυτή συνδέεται πιθανότατα με τις αυξημένες ελπίδες για μια ταχεία πτώση του πληθωρισμού, που ενδεχομένως να ωθήσει την ΕΚΤ να υιοθετήσει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Αν και η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ο δείκτης του Ινστιτούτου αναφορικά με τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας βελτιώθηκε επίσης, αλλά παρέμεινε επίσης σε αρνητικό έδαφος. Για το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 7,7 μονάδες, στις -64,5 μονάδες.

Θυμίζουμε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, αποφεύγοντας μια ύφεση.

Αν σου άρεσε κάνε