«Βουτιά» σχεδόν κατά 3% του πληθωρισμού και επέλαση της ακρίβειας

«Βουτιά» σχεδόν κατά 3% του πληθωρισμού και επέλαση της ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:50 Δημιουργία 10/11/22, 12:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 9,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση από 12% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνδέεται με τις μειώσεις των ενεργειακών τιμών καθώς σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο τους αλλά και με το γεγονός πως οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαμόρφωση του δείκτη ανόδου των τιμών πια συγκρίνονται με τις υψηλές τιμές που υπήρχαν τους τελευταίους μήνες του 2021.

Πάντως μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, οι αυξήσεις στις τιμές είναι μεγάλες, με αιχμή την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενώ έχουν διαχυθεί ευρύτερα στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

H τιμή του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο ήταν αυξημένη 68,4%, του πετρελαίου θέρμανσης 20,8% και του ρεύματος 7,4%.

Οι τιμές για ψωμί και δημητριακά αυξήθηκαν 19,3%, για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 24,2% και για το κρέας 17,3%.

Οι τιμές για τα έλαια - λίπη αυξήθηκαν 16,6%, ενώ αυξήσεις 16,1% σημειώθηκαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριών και 5,4% στα είδη ένδυσης - υπόδησης.

Το κόστος για το ταξί αυξήθηκε 32,9% και για ταξίδια με αεροπλάνο κατά 30,6%.

Για τη μείωση του πληθωρισμού είχαν προϊδεάσει τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο 9,8% έναντι αύξησης 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,7% από 9,9% τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε