Τράπεζες: Πολιτική συμφωνία στο Ecofin για αλλαγές στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ

Τράπεζες: Πολιτική συμφωνία στο Ecofin για αλλαγές στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:26 Δημιουργία 08/11/22, 19:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πολιτική συμφωνία για τις αλλαγές στους τραπεζικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ υπήρξε σήμερα στο Ecofin, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς στη βάση πρότασης που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρξε έκκληση των τραπεζικών εποπτικών Αρχών – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής – προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτήρισε την επίτευξη γενικής προσέγγισης μετά τη συνεδρίαση του Ecofin ως μεγάλο βήμα για την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ που είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση τους μετά την κρίση μεταρρυθμίσεων στην τραπεζική εποπτεία.

«Ολοι μας συμμεριζόμαστε τον ίδιο στόχο να κάνουμε τις τράπεζες πιο ανθεκτικές σε μελλοντικά οικονομικά σοκ με την πιστή εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό ότι λαμβάνουμε υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα για να αποφύγουμε μία σημαντική συνολική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες της ΕΕ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Αυτό», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του τομέα και θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της ΕΕ θα παραμείνουν μία αξιόπιστη και διαρκής πηγή χρηματοδότησης για την οικονομίας της ΕΕ. Το επόμενο βήμα θα είναι τώρα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό».

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι έφτασε σε ένα σημείο καμπής καθώς μετά το δεύτερο τρίμηνο φέτος ξεθώριασαν σε μεγάλο βαθμό οι δυνάμεις που οδήγησαν στην ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο.

«Το μόνο φωτεινό σημείο έρχεται από τις αγορές εργασίας της ΕΕ, όπου τα στοιχεία για την απασχόληση παραμένουν ισχυρά. Εν τω μεταξύ, όμως, τα σοκ που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία παίρνουν το πάνω χέρι».

«Οι προοπτικές για την ανάπτυξη φαίνονται τώρα σημαντικά πιο αδύναμες σε σχέση με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο διάστημα», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

Επιπλέον, το Ecofin συμφώνησε σήμερα, με βάση τη σχετική οδηγία των ηγετών της ΕΕ, να υπάρξει ένα πακέτο βοήθειας 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων με ειδικούς όρους.

«Στόχος», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, «είναι η πρώτη δόση της βοήθειας να δοθεί τον Ιανουάριο και να υπάρξει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από το τέλος του έτους».

Αν σου άρεσε κάνε