Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υπέρ των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υπέρ των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:29 Δημιουργία 08/11/22, 15:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, επειδή θα ήταν ακόμη πιο επώδυνο να παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός, δήλωσαν σήμερα δύο κορυφαία στελέχη της.

«Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα σταματήσει πολύ γρήγορα και ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής – ακόμη και αν τα μέτρα μας επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη της οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γιόαχιμ Νάγκελ, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίες οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων.

«Επειδή σε μία κατάσταση που η νομισματική πολιτική είναι πίσω από τις εξελίξεις, το συνολικό οικονομικό κόστος θα ήταν σημαντικά υψηλότερο», πρόσθεσε.

«Ο μόνος δυνατός τρόπος»

Σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η πολιτική της θα «μειώσει τη συνολική ζήτηση, τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις, αλλά είναι ο μόνος δυνατός τρόπος που έχουμε καθώς το να μην κάνουμε τίποτε θα ήταν πολύ χειρότερο».

Τόσο ο ντε Γκίντος όσο και ο Νάγκελ τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, το οποίο διαμορφώθηκε την περασμένη δεκαετία.

«Τα χαρακτηριστικά και η χρονική αλληλουχία της πιστωτικής σύσφιξης (QT), η οποία μπορεί να συμπέσει ή όχι με τη διαδικασία ομαλοποίησης των επιτοκίων , θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο ντε Γκίντος.

Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως τα μέσα του επόμενου έτους και θα φθάσουν στο 3% από 1,5% που είναι σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε