Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν συγκράτησαν τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν συγκράτησαν τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:47 Δημιουργία 07/11/22, 10:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πιο ακριβά από ποτέ πληρώνουν τα νοικοκυριά για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια στα μέτρα στήριξης των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ (0,18 δολάρια) ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια τιμή από τον περσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT Ltd. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έχει εκτοξευθεί κατά 67% στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για μέτρα άνω από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τον περασμένο χρόνο. Χωρίς αυτή τη στήριξη πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Φίλιπ Λιούις, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας που εδρεύει στο Ελσίνκι.

Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ του φυσικού αερίου κατά 2,5%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο Δουβλίνο, όπου οι δείκτες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη αυξήθηκε κατά 97%.

Ο ασυνήθιστα για την εποχή ζεστός καιρός ανακούφισε τόσο τους καταναλωτές όσο και τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, καθώς λίγοι άνθρωποι ενεργοποίησαν τη θέρμανση. Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν, καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς ηγέτες που προσπάθησαν να διατηρήσουν το ενεργειακό κόστος τεχνητά χαμηλά.

«Αν διαρκέσει η κρίση για έναν ακόμη ολόκληρο χρόνο ή και περισσότερο, το κόστος των μέτρων στήριξης για τις κυβερνήσεις θα είναι τεράστιο», είπε ο Λιούις σε συνέντευξή του. «Τελικά οι πελάτες θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές - θα τις λάβουν ως κανόνα και τότε θα είναι ουσιαστικά αδύνατο να υποχωρήσουν».

Αν σου άρεσε κάνε