Πρόβλεψη για αναταραχή στις αγορές εάν η Fed χαλαρώσει τη στρατηγική της

Πρόβλεψη για αναταραχή στις αγορές εάν η Fed χαλαρώσει τη στρατηγική της

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:36 Δημιουργία 01/11/22, 19:30

Σε αλλαγή της επιθετικής στρατηγικής της Fed ποντάρουν εδώ και καιρό οι επενδυτές, ωστόσο ορισμένοι υπογραμμίζουν πως αυτή η πρόωρη αλλαγή ρότας είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί τελικά επιζήμια.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse για το Bloomberg, αν ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ προδιαθέσει χαλάρωση της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται να δημιουργήσει αναταραχή στις αγορές.

Περίπου το 50% των 250 ερωτηθέντων τόνισαν πως προχωρούν σε επενδύσεις σε δολάρια λίγο πριν τη σύνοδο της FOMC, ενώ το 78% αναμένουν πως οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν. Προφανώς, το επενδυτικό αφήγημα αυτό θα καταρρεύσει εάν ο κ. Πάουελ υποστηρίξει περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% τον Δεκέμβριο και κατά 0,25% στις αρχές του 2023.

Η Fed, προς το παρόν, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της σήμερα ή αύριο, Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου. Η επιθετική αυτή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών των κρατικών ομολόγων αλλά και των μετοχών.

Πολλοί εκ των ερωτηθέντων δεν ποντάρουν ούτε στις βραχυπρόθεσμες ούτε στις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις όσον αφορά την καμπύλη των κρατικών ομολόγων, αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed. Πάνω από το 60% εξ αυτών, πάντως, αναμένουν πως ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index θα καταγράψει αύξηση σε περίοδο ενός μήνα.

«Τα δεδομένα υποδεικνύουν μερική αλλαγή της επιθετικότητας της Fed», τόνισε ο αναλυτής της MAPsignals, Άλεκ Γιανγκ, προσθέτοντας πως «οι αγορές ελπίζουν για μία τέτοια αλλαγή, αφού πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι παραμένουν αντίθετοι στην επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας».

Οι πρόσφατες κινήσεις των λοιπών κεντρικών τραπεζών υποδεικνύουν πως μία τέτοια αλλαγή είναι πιθανή. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησαν σε μικρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων τους. Παράλληλα, οι κινήσεις της ΕΚΤ θεωρήθηκαν λιγότερο επιθετικές σε σχέση με τις εκτιμήσεις των επενδυτών.

Ορισμένοι αναλυτές βασίζονται σε στοιχεία όπως η αναμενόμενη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου και η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών (παρά τα απογοητευτικά στοιχεία των Big Tech), δεδομένα τα οποία προδιαθέτουν για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

«Εάν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά μόλις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, η αγορά θα καταγράψει ράλι», τόνισε η Νικόλ Ουέμπ, στέλεχος της Wealth Enhancement Group.

Ο Πάουελ, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, θα θελήσει να κρατήσει τις επιλογές του ανοιχτές μέχρι τον Δεκέμβριο. «Παρά την πιθανή δημιουργία ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε μια προσπάθεια αποφυγής των λαθών του παρελθόντος ο Πάουελ ενδέχεται να μη δώσει αυξημένο βάρος στις εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού και να καθυστερήσει περαιτέρω τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», τόνισαν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων, δεδομένης της αύξησης του κόστους δανεισμού και της πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης, όπως και της μείωσης της κερδοφορίας των εταιρειών, οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν αυξημένες.

Το αυξημένο εταιρικό χρέος αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την πιθανή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά των κρατικών ομολόγων, δημιουργώντας φόβους για την εύρυθμη λειτουργία της ευρύτερης αγοράς.

Επιπροσθέτως, η αναστολή μεγάλου ποσοστού μοχλευμένων εξαγορών, η μείωση της έκδοσης ομολόγων και η αύξηση των αποδόσεών τους έχουν -παράλληλα- προκαλέσει ανησυχία σε ό,τι αφορά την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Τέλος, η αύξηση των πιθανών χρεοκοπιών αλλά και η μείωση των πιστώσεων, κάτι το οποίο θεωρείται από τους αναλυτές ως «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» όσον αφορά τη δημιουργία ύφεσης, ενδέχεται να αποτελέσουν το έναυσμα για πρόωρη χαλάρωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Αν σου άρεσε κάνε