Οι ευρωπαϊκές τράπεζες γεμίζουν τα... θησαυροφυλάκιά τους

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες γεμίζουν τα... θησαυροφυλάκιά τους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:30 Δημιουργία 26/10/22, 17:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα υψηλά επιτόκια και η αύξηση των συναλλαγών στις αγορές εκτόξευσαν σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών την ώρα μάλιστα που συνεχώς προειδοποιούν για οικονομική ύφεση.

Τα τραπεζικά κέρδη έχουν μπει στο στόχαστρο κυβερνήσεων της Ευρώπης, όπως της ισπανικής και της βρετανικής, οι οποίες αναζητούν έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Η ώθηση στα κέρδη από την αύξηση του κόστους δανεισμού δίνει μεν χείρα βοηθείας στις τράπεζες, μετά από μία δεκαετία πολύ χαμηλών επιτοκίων, αλλά μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, μειώνοντας τη ζήτηση για δάνεια και σπάζοντας τις φούσκες των τιμών στα ακίνητα.

Στη Γερμανία, η Deutsche Bank ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, ενώ και η ιταλική UniCredit αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο για την κερδοφορία το 2022, με τη βοήθεια των υψηλότερων επιτοκίων και των χαμηλότερων προβλέψεων για κόκκινα δάνεια.

Τα αποτελέσματα της βρετανικής Barclays, της ισπανικής Santander και της Standard Chartered εξέπληξαν επίσης θετικά τους επενδυτές.

Σχέδιο φορολόγησης

Η αύξηση των τραπεζικών κερδών μπορεί να προσελκύσει την προσοχή πολιτικών ηγετών που επιδιώκουν να καλύψουν το κόστος της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου.

Η βρετανική Βουλή συζητά μία πρόταση που προβλέπει την επιβολή φόρου 4,8% στο καθαρό εισόδημα των τραπεζών από τόκους και προμήθειες.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, εξετάζει τη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών, με το ύψος της να καθορίζεται στα τέλη του μήνα.

Οι ζοφερές προοπτικές

Αυτές οι ρόδινες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τις όλο και πιο ζοφερές προοπτικές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της εκτίναξης του πληθωρισμού, των ενεργειακών ελλείψεων και της αναμενόμενης συρρίκνωσης της οικονομίας.

Οι παράγοντες αυτοί αναμένονται πιο δύσκολοι τους επόμενους μήνες και οι περισσότερες τράπεζες σχηματίζουν μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφάλειες.

«Αναμένουμε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο καθώς οι αγορές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προσαρμόζονται σε επίπεδα πληθωρισμού που δεν έχουν ζήσει για δεκαετίες», ανέφερε η πρόεδρος της Santander, Ανα Μποτίν.

Η σύγκριση με τις ΗΠΑ

Οι επιδόσεις των πέντε παραπάνω τραπεζών συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με τα πιο ανάμεικτα αποτελέσματα των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ, τα κέρδη των οποίων μειώθηκαν λόγω του πλήγματος που δέχθηκαν οι επενδυτικές τράπεζες από τη μεγάλη πτώση των deals.

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι παραδοσιακά λιγότερο εξαρτημένες από τα deals για τη δημιουργία εσόδων σε σχέση με τις αμερικανικές και επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Αύριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας νέα ώθηση στις τράπεζες.

«Τα έσοδα από τόκους ορισμένων τραπεζών έχουν αυξηθεί τρομερά», σύμφωνα με στέλεχος της Axiom Alternative Investments. «Βραχυπρόθεσμα είναι καλά. Σε σχέση με το τι θα συμβεί με τον εταιρικό κίνδυνο και τα στεγαστικά δάνεια, κανείς δεν ξέρει πραγματικά», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε