Πληθωριστικό χτύπημα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη

Πληθωριστικό χτύπημα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:39 Δημιουργία 24/10/22, 12:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με υψηλό ρυθμό μειώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η περιοχή εισέρχεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της S&P Global, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης μειώθηκε στις 46,6 από 48,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης παραγωγής έκανε βουτιά στις 44,2 από 46,3 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης της S&P Global, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες από 48,1 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Είναι ο τέταρτος μήνας που ο δείκτης κινείται κάτω από την τιμή των 50 μονάδων, η οποία αποτελεί το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Υφεση στο τέταρτο τρίμηνο

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της μεγάλης μείωσης της παραγωγής και της επιδείνωσης της ζήτησης τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση φαίνεται όλο και περισσότερο αναπόφευκτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Η ζήτηση μειώνεται σημαντικά και οι εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα υψηλά αποθέματα και τις ασθενέστερες από το αναμενόμενο πωλήσεις, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι κίνδυνοι, συνεπώς, είναι στην κατεύθυνση μίας επιτάχυνσης της πτώσης προς τα τέλη του έτους», πρόσθεσε. Ο σύνθετος δείκτης για νέες παραγγελίες μειώθηκε στις 45 μονάδες από 46,3 τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών μειώθηκε στις 48,2 μονάδες από 48,8 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δείκτες για τις τιμές εισροών και εκροών στον τομέα κινήθηκαν κοντά στα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Καθώς δεν διαφαίνεται ο τερματισμός του πολέμου, η αισιοδοξία των υπευθύνων των εργοστασίων για το επόμενο έτος υποχώρησε περαιτέρω, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να μειώνεται στις 44,8 από 45,3 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, στην πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε