ΗΠΑ: Αποκάλυψη της UBS για το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης της Fed

ΗΠΑ: Αποκάλυψη της UBS για το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης της Fed

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:56 Δημιουργία 20/10/22, 19:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είτε θα τροποποιήσει είτε θα διακόψει σταματήσει τελείως τη διαδικασία μείωσης του ύψους 8,9 τρισ. δολαρίων ισολογισμού της μέχρι τα μέσα του 2023, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα απ' όσο είχαν προβλέψει οι αγορές αρχικά.

Σε έκθεση της UBS που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζεται ότι τα σχέδια της Fed θα «σκοντάψουν» σε πολλαπλά εμπόδια το επόμενο διάστημα, κάτι που θα την υποχρεώσει, είτε να επιβραδύνει δραστικά ή και να διακόψει τελείως τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της, περίπου μέχρι τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα να επιταχύνει το ρυθμό ποσοτικής σύσφιγξης (QT), στερώντας από το χρηματοοικονομικό σύστημα τα μέτρα ρευστότητας που είχε δρομολογήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με τη δυναμική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Όμως, το οικονομικό τοπίο έχει επιδεινωθεί όπως και οι συνθήκες στην αγορά, καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή του πλάνου που έχει θέσει.

Στην πιθανότητα πρόωρου τερματισμού του QT από την Fed λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές έχουν αναφερθεί σε αναλύσεις τους, το προηγούμενο διάστημα, τόσο η JPMorgan όσο και η Deutsche Bank.

Αν σου άρεσε κάνε