Κομισιόν: Κονδύλια ύψους 40 δισ. ευρώ στη μάχη κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Κομισιόν: Κονδύλια ύψους 40 δισ. ευρώ στη μάχη κατά της ενεργειακής ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:38 Δημιουργία 18/10/22, 16:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κονδύλια έως και 40 δισ. ευρώ από τον τωρινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει η Κομισιόν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκάλυψε το Bloomberg, η Κομισιόν θα προσφέρει ουσιαστικά στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κονδύλια από τα ταμεία συνοχής. Αυτή την ώρα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζει το πακέτο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινές προμήθειες φυσικού αερίου

Επίσης, θα προταθεί ένα πλαίσιο για την από κοινού διαπραγμάτευση και αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει ισχυρότερη διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στους διεθνείς προμηθευτές, όπως και μέτρα για την αποφυγή ακραίων αυξήσεων στις τιμές. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας νέος δείκτης τιμών LNG, που θα αντανακλά καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής, αν και στο μεταξύ θα υπάρξουν πιθανότατα και παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα ως σημείο αναφοράς των τιμών των συμβολαίων.

Τι μέλλει γενέσθαι με το πλαφόν

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα αποφύγει να υιοθετήσει μια άμεση αναφορά σε πλαφόν στις τιμές, λόγω των πολιτικών διενέξεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών καθώς κάποιες κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, ανησυχούν για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνει έως τις 31 Ιανουαρίου να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας, έτσι ώστε να αποφεύγονται μεγάλες διακυμάνσεις. Ουσιαστικά θα είναι ένα είδους πλαφόν, το οποίο θα αφορά στοχευμένα την τιμή του τμήματος του φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειωτέον πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη διαθέσει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε