Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης -  Η επιδότηση από τα ΕΛΠΕ και η στάση της Motor Oil

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - Η επιδότηση από τα ΕΛΠΕ και η στάση της Motor Oil

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:05 Δημιουργία 14/10/22, 08:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Πρεμιέρα» με επιπλέον επιδότηση 60 ευρώ τον τόνο από τα ΕΛΠΕ, κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζε έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) στο ...παρά πέντε της έναρξης της χειμερινής σεζόν και σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση 6 λεπτών/λίτρο, με τις εταιρείες εμπορίας να αλλάζουν χθες αργά το βράδυ τους τιμοκαταλόγους.

Έτσι, ενώ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε με τιμή 1,44-1,46 ευρώ το λίτρο, μετά την έκπτωση των ΕΛΠΕ, θα βγει με τιμή 1,36-1,37 ευρώ το λίτρο και θα διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από την τιμή του φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών και αρκετά χαμηλότερα για τους καταναλωτές που θα λάβουν και την επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο, η στάση του διυλιστηρίου, της Μotor Oil, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να μην ακολουθήσει την κίνηση των ΕΛΠΕ, και αυτό γιατί τα περιθώρια κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να χάσει σοβαρά μερίδια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα ΕΛΠΕ κράτησαν χαμηλούς τόνους και δεν προέβησαν σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την παροχή της έκπτωσης. Η τιμή του φυσικού αερίου μετά και την έκπτωση της ΔΕΠΑ (90 ευρώ η μεγαβατώρα) διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα και πριν από την έκπτωση των ΕΛΠΕ ήταν κατά περίπου 18% φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Αν σου άρεσε κάνε