Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ ακόμα και πάνω από 3%

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ ακόμα και πάνω από 3%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:06 Δημιουργία 13/10/22, 20:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και πάνω από το 3%, παρά τους φόβους για ύφεση, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη του Βελγίου, Πιερ Βουνς.

Τα πραγματικά επιτόκια της ΕΚΤ, αν ληφθεί δηλαδή υπόψη ο πληθωρισμός που τρέχει με ρυθμό -ρεκόρ 10% στην Ευρωζώνη, εξακολουθούν να είναι αρνητικά μετά την αύξησή τους κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Στη βάση του κεντρικού σεναρίου μας, που είναι τώρα μία περισσότερο ή λιγότερο τεχνική ύφεση στην Ευρώπη, νομίζω ότι τα επιτόκια πρέπει να γίνουν σε κάποιο σημείο θετικά», είπε ο κ. Πιέρ Βουνς.

Δεν είναι ξεκάθαρο, είπε, πότε θα συμβεί αυτό ή ποιο θα είναι το επιτόκιο καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στον πληθωρισμό και το πώς υπολογίζεται το πραγματικό επιτόκιο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το βασικό επιτόκιο πιθανότατα θα πρέπει να είναι πάνω από το 2% στο τέλος του έτους (από 1,25% σήμερα). «Υποστηρίζουμε ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι διαφορετικές από της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Τους τελευταίους έξι μήνες, όμως, η κατεύθυνση που έχουμε δεν είναι τόσο διαφορετική. Ετσι, η εκτίμησή μου είναι ότι θα κινηθεί πάνω από το 2% και δεν με εξέπληττε αν θα έπρεπε να αυξηθεί πάνω από το 3% σε κάποια στιγμή».

Στο CNBC μίλησε και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο όσο ανέμεναν οι αγορές, προσθέτοντας ότι τοι αγορές αναμένουν τώρα μία αντίστοιχη αύξηση στις 27 Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε