Fed: Έτοιμη για νέες αυξήσεις επιτοκίων με τον πληθωρισμό να καλπάζει

Fed: Έτοιμη για νέες αυξήσεις επιτοκίων με τον πληθωρισμό να καλπάζει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:58 Δημιουργία 12/10/22, 21:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκπληκτοι παρακολουθούν τα μέλη του συμβουλίου της Federal Reserve τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, που «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης», σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας. Για το λόγο αυτό επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις περιοριστούν.

Θυμίζουμε πως η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε με άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, γεγονός που δεν αιφνιδίασε τότε τις αγορές. Κάτι που ισχύει και τώρα με το περιεχόμενο των πρακτικών της συνάντησης.

Τα μέλη του συμβουλίου αναγνώρισαν πως χρειάζεται να υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της κεντρικής τράπεζας, που είναι η προώθηση της πλήρους απασχόλησης και η σταθερότητα των τιμών.

Έκτοτε η ροή των στοιχείων έδειξαν πως η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει ισχυρή, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά αυξημένος.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι τιμές παραγωγού για το Σεπτέμβριο σημείωσαν νέα αύξηση ύψους 0,4% σε μηνιαία βάση και οι αναλυτές περιμένουν αύξηση και του δείκτη τιμών καταναλωτή, που ανακοινώνεται αύριο.

Τα μέλη του συμβουλίου σχολίασαν πως η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Υποβάθμισαν δε, τις εκτιμήσεις τους για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης μόλις στο 0,2% σε ετήσια βάση για το 2022 και στο 1,2% για το 2023, πολύ κάτω δηλαδή από τις περσινές επιδόσεις.

Παράγοντες ώθησης του πληθωρισμού, πέρα από τις αυξημένες ενεργειακές τιμές, είναι και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, που αφορούν τόσο σε ελλείψεις προϊόντων όσο και σε ελλείψεις εργαζομένων.

Πάντως, το συμβούλιο έκρινε πως «οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά θα υποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει πιο ακριβείς χρονικές προβλέψεις.

Οι αγορές χρήματος περιμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 74 μονάδες βάσης, στο συμβούλιο του Νοεμβρίου. Άλλωστε, τα πρακτικά αναφέρουν πως «τα τελικά επιτόκια», μετά από διαδοχικές αυξήσεις, θα πρέπει να διαμορφωθούν γύρω στο 4,6%, από το 3%-3,25% που έχουν φτάσει σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε