ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα το 2023

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:03 Δημιουργία 11/10/22, 16:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναμένεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο περαιτέρω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη γερμανική και την ιταλική οικονομία να εισέρχονται σε ύφεση.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί -με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat- σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ εφέτος και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά εφέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%.

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%.

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών προκαλείται από την κρίση του κόστους διαβίωσης, σημειώνει το Ταμείο, λόγω των συνεχών και διευρυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική.

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον εφετινό.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν διατρέχουν τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης από ό,τι θα χρειαζόταν νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η έκθεση.

Για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και σπανίως είναι αποτελεσματικά.

Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και να βοηθά με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε