Ενεργειακή κρίση: Από την κρησάρα της Κομισιόν το γερμανικό πρόγραμμα-μαμούθ

Ενεργειακή κρίση: Από την κρησάρα της Κομισιόν το γερμανικό πρόγραμμα-μαμούθ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:03 Δημιουργία 06/10/22, 15:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από κόσκινο περνάει η Κομισιόν το πρόγραμμα στήριξης-μαμούθ ύψους 200 δισ. ευρώ που εκπόνησε η Γερμανία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα απόλυτα γιγαντιαίο σχέδιο 200 δισ. ευρώ. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι είναι συμβατό με τους κανόνες κρατικής βοήθειας», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα ανοίξει μία «μεγάλη προστατευτική ομπρέλα» στην οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες ότι αυτό θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις άλλες χώρες που δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες, βοηθώντας αθέμιτα τη γερμανική βιομηχανία και δημιουργώντας μεγαλύτερα οικονομικά ρήγματα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσέχουν να μη στρεβλώνουν την κοινή αγορά με δισεκατομμύρια κρατικής στήριξης και πρέπει να τηρούν ίσους όρους ανταγωνισμού, είπε ο Επίτροπος.

Ενώ όλες οι χώρες θα χρειασθεί να δανειστούν για να βοηθήσουν τη βιομηχανία –τους ενεργοβόρους κλάδους της, όπως του χάλυβα, των χημικών, του ψευδάργυρου, των χαρτικών και των γυαλιών– το σύστημα πρέπει να λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες παντού, πρόσθεσε. «Ολοι πρέπει να δανειστούν… Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση σε δανεισμό», σημείωσε ο κ. Μπρετόν.

«Είχαμε ειδοποιηθεί»

Την ίδια ώρα ένα ρήγμα ανοίγει στις σχέσεις Παρισιού και Βερολίνου σχετικά με τους τρόπους προστασίας των οικονομιών τους και οι Γάλλοι εκνευρίστηκαν καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί για την ανακοίνωση του γερμανικού σχεδίου, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Ο κ. Μπρετόν είπε ότι η Γερμανία είχε όντως ειδοποιήσει την Κομισιόν για το σχέδιο που ετοίμαζε πριν αυτό ανακοινωθεί, χωρίς όμως να αναφέρει το τελικό ύψος των ενισχύσεων.

Ερωτηθείς, αν εξεπλάγη, απάντησε ότι «το ποσό είναι πολύ σημαντικό», προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με την Επίτροπο για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για να αποφανθεί αν μπορεί να δοθεί πράσινο φως στο γερμανικό σχέδιο.

Σε ανακοίνωσή της, η κυρία Βεστάγκερ ανέφερε ότι η Κομισιόν συζητά με χώρες – μέλη για τη χρονική επέκταση και προσαρμογή των προσωρινών κανόνων για την κρατική βοήθεια για να βοηθηθούν οι χώρες και η βιομηχανία να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση, μεταξύ άλλων με αυξημένα όρια στήριξης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ρευστότητα των ενεργειακών εταιρειών.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr Από κόσκινο περνάει η Κομισιόν το πρόγραμμα στήριξης-μαμούθ ύψους 200 δισ. ευρώ που εκπόνησε η Γερμανία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος

Αν σου άρεσε κάνε