Το πλαφόν στο φυσικό αέριο διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:07 Δημιουργία 29/09/22, 19:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εντονος σκεπτικισμός, διχογνωμία και αντιπαραθέσεις επικρατούν στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να εγκριθούν τα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα οποία συμπεριλαμβάνονται η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύθηκαν όλες αυτές τις μέρες τα μέτρα που πρότειναν οι Βρυξέλλες, και οι διπλωμάτες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι υπουργοί Ενέργειας θα τα εγκρίνουν στην αυριανή συνεδρίαση, με κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι 140 δισ. ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες που θα κατευθυνθούν στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έρχονται αντιμέτωπα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την επιβολή φορολογίας στα υπερκέρδη των εταιρειών στερεών καυσίμων –παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα καθώς και τα διυλιστήρια– που δημιουργήθηκαν το 2022 ή το 2023 και την ανάκτηση εσόδων από τις εταιρείες που παράγουν ρεύμα με χαμηλό κόστος.

Προειδοποιήσεις από την Κομισιόν

Μετά την πίεση από 15 χώρες της ΕΕ –μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα– για την επιβολή γενικού πλαφόν σε όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά, η Κομισιόν ενημέρωσε χθες το βράδυ τις χώρες – μέλη για την ανάλυση διάφορων μέτρων σχετικά με τον περιορισμό των τιμών του αερίου που έχει κάνει.

Για την επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του αερίου, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να είναι πολύπλοκο για να λειτουργήσει, να απαιτήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και να προκαλέσει διαταραχές στην προσφορά αερίου.

Πιο περιορισμένα πλαφόν

Ωστόσο, η Κομισιόν ανέφερε, ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλει πιο περιορισμένα πλαφόν στις τιμές ορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ένα πλαφόν για όλες τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, μία ιδέα όμως που απορρίφθηκε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να θεσπίσει ένα ξεχωριστό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος. Η αναφορά αυτή μπορεί να σημαίνει ότι η Κομισιόν σκοπεύει να υιοθετήσει πλήρως το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης εσόδων από τις ενεργειακές εταιρείες, που επιτρέπει την ανάκτηση εσόδων και από εταιρείες παραγωγής ρεύματος που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Ένα γενικότερο πλαφόν, είπε επίσης η κυρία Σίμσον, πρέπει να εξεταστεί μόνο αν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις χώρες που προμηθεύουν αέριο μέσω αγωγών δεν οδηγήσουν σε μείωση των τιμών, εννοώντας ουσιαστικά τη Νορβηγία.

«Αρκετές χώρες – μέλη γίνονται όλο και πιο ανήσυχες γιατί δεν βλέπουν κάποια συγκεκριμένη αντίδραση της ΕΕ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Κομισιόν δεν έχει προτείνει έως τώρα επίσημα κάποιο πλαφόν στις τιμές. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται στην επιβολή, δημιουργώντας το έδαφος για μία νέα αντιπαράθεση αν η Κομισιόν πρότεινε το μέτρο αυτό.

Μετά τη συζήτηση του θέματος με τις χώρες – μέλη αύριο, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα λεπτομέρειες για τα πιθανά νέα μέτρα της ΕΕ για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, πιθανόν με κάποιο πλαφόν.

Αν σου άρεσε κάνε