Σε δανεισμό 200 δισ. ευρώ προχωράει η Γερμανία για να καλύψει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε δανεισμό 200 δισ. ευρώ προχωράει η Γερμανία για να καλύψει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:27 Δημιουργία 29/09/22, 17:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έτοιμη να δανειστεί 200 δισ. ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σχέδιο που ενέχει τον κίνδυνο να παραμείνει υψηλή η κατανάλωση εν μέσω ελλείψεων τον χειμώνα, είναι η Γερμανία.

Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς θα ενεργοποιήσει για τον σκοπό αυτό ξανά το ταμείο που είχε συστήσει για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας και θα το ενισχύσει με επιπλέον πόρους για να περιορίσει τις τιμές του αερίου. Παράλληλα, επεξεργάζεται μέτρα για τη μείωση των τιμών του ρεύματος.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έκαναν μεγάλη χρήση του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν και τόνισε ότι χρειάζεται μία εξοικονόμηση τουλάχιστον 20% για να αποφευχθούν ελλείψεις του καυσίμου τον χειμώνα.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, η γερμανική οικονομία πιθανόν θα συρρικνωθεί 0,4% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις τεσσάρων από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας, τα οποία τον Απρίλιο έβλεπαν ανάπτυξη 3,1% για το επόμενο έτος.

Η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το αποκαλούμενο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης, το οποίο δεν εντάσσεται στον κανονικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για να αντισταθμίσει την εκτίναξη του κόστους μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία και μία ομάδα ειδικών θα επεξεργασθεί τις λεπτομέρειες του πλαφόν, δήλωσε ο κ. Σολτς.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πολιτικό συμβιβασμό μετά την απόρριψη της πρότασης για την επιβολή φόρου στη χρήση αερίου λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά ζητήματα.

Σολτς: «Οι τιμές πρέπει να μειωθούν»

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, περιέγραψε το σχέδιο περιορισμού των συνεπειών των υψηλών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές ως «διπλό μπαμ».

Κατά τον κ. Σολτς, αυτό «το διπλό μπαμ θα βοηθήσει ώστε οι τιμές ενέργειας να πέσουν γρήγορα γρήγορα και να το αντιληφθούν όλοι. Κανείς λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχεί σκεπτόμενος το φθινόπωρο και τον χειμώνα ή τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά ή τους λογαριασμούς. Τα ποσά θα πρέπει και πάλι να μειωθούν», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Το μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει την «εισφορά φυσικού αερίου» που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

«Συνολικότερο, απλούστερο και γρηγορότερο» χαρακτήρισε το νέο σχέδιο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και μίλησε για «βελτίωση» από το μέτρο της εισφοράς αερίου, του οποίου υπήρξε εμπνευστής. «Η εισφορά ήταν ένα εργαλείο για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, με τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των εταιριών ενέργειας στους πελάτες τους. Τώρα έχουμε ένα άλλο εργαλείο, τον οικονομικό όγκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος ωστόσο τόνισε εμφατικά την ανάγκη όλοι να εξοικονομήσουν ενέργεια τον χειμώνα που έρχεται. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εισαγωγής κινήτρων για αυτόν τον σκοπό.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την πλευρά του δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε «ενεργειακό πόλεμο» και επισήμανε ότι μετά τα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 εκμηδενίστηκε η πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. «Αυτό που κάνουμε είναι ένα μορατόριουμ της επιβάρυνσης των πολιτών», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος είχε και τις σημαντικότερες αντιρρήσεις για το μέτρο και τη χρηματοδότησή του, καθώς επιμένει στην επαναφορά του «φρένου χρέους» από το 2023. «Όταν υπάρχει ανάγκη, όπως τώρα, κινητοποιούμε την οικονομική μας ισχύ», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι το μέτρο δεν αναμένεται να πυροδοτήσει άνοδο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι.

Αν σου άρεσε κάνε