Πλήγμα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από την αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μ.β.

Πλήγμα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από την αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μ.β.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:45 Δημιουργία 22/09/22, 15:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και δύο δεκαετίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα SNB αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,5%, επαναφέροντάς το σε θετικό έδαφος μετά από οχτώ χρόνια. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες με δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, οι οποίοι έχουν δει τους τελευταίους μήνες τις δόσεις που πληρώνουν να αυξάνονται λόγω της υποτίμησης του ευρώ έναντι του φράγκου και της αύξησης των επιτοκίων.

Αν και η αύξηση του επιτοκίου ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, εξέπληξε ορισμένους στην αγορά που περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη άνοδό του κατά 100 μ.β., με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να ενισχυθεί στα 0,9679 φράγκα.

Και άλλες αυξήσεις

«Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι θα χρειασθούν και άλλες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της SNB για να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν, στη Ζυρίχη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην κεντρική τράπεζας είναι υπέρ παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η δεκαετής περίοδος αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη. Η μόνη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που διατηρεί το επιτόκιο αρνητικό είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στο επίπεδο του -0,1%.

Η SNB θέλει να περιορίσει τον πληθωρισμό που κινείται πάνω από το 3%, αλλά είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η ελβετική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η SNB προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για φέτος και μέσο πληθωρισμό 3%, ο οποίος θα μειωθεί στο 2,4% το 2023 και στο 1,7% το 2024.

Αν σου άρεσε κάνε