Έρχεται ο ...«ενεργειακός Τειρεσίας»

Έρχεται ο ...«ενεργειακός Τειρεσίας»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:13 Δημιουργία 22/09/22, 10:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρατηρείται τελευταία, οι εταιρείες ενέργειας σχεδιάζουν την επιβολή ενός «Τειρεσία», ο οποίος θα «μπλοκάρει» τους οφειλέτες από τις ..μετακινήσεις μεταξύ παρόχων.

Η έντονη ανησυχία των παρόχων, οφείλεται στους απλήρωτους λογαριασμούς, γεγονός που ευνοείται από την ελεύθερη μετακίνησή τους, με την εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης.

Τον Αύγουστο -πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας τιμολόγησης, οι μετακινήσεις πελατών μεταξύ προμηθευτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες - ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο και τη χειμερινή περίοδο, αφού ο Αύγουστος λόγω θερινών διακοπών δεν αποτελεί ενδεικτικό μήνα.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μέρος των μετακινήσεων του Αυγούστου, αφορά καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας πίσω τους ωστόσο, ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Ο νέος ενεργειακός «Τειρεσίας» θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος της κινητής τηλεφωνίας (με την κωδική ονομασία «Τηλεγνούς») - με τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα λιγότερα δυνατα προσωπικά δεδομένα, αλλά να γνωρίζουν εξαρχής οι προμηθευτές αν ο νέος υποψήφιος πελάτης τους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή όχι.

Θα έχουν «μάλιστα» τη δυνατότητα να μην δεχθούν έναν καταναλωτή με χρέη, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στον διακανονισμό τους ή δεν εξοφλεί τις δόσεις της ρύθμισης.

Με βάση, μάλιστα, το ύψος των οφειλών στον προηγούμενο πάροχο, θα μπορούν μεν να δεχθούν πελάτες με χρέη, επιστρατεύοντας όμως ενισχυμένες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως για παράδειγμα:

  • την αυξημένη εγγύηση ή
  • την υποχρεωτική εξόφληση των λογαριασμών αποκλειστικά μέσω πάγιας εντολής.
Αν σου άρεσε κάνε