Fed:  Κατά 0,75% η τρίτη στη σειρά αύξηση επιτοκίου

Fed: Κατά 0,75% η τρίτη στη σειρά αύξηση επιτοκίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:48 Δημιουργία 21/09/22, 21:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μία ακόμη γενναία αύξηση των επιτοκίων η Fed, συσφίγγει σταθερά τη νομισματική πολιτική της προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος έτρεχε με ρυθμό 8,3% τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης, για τρίτη συνεχόμενη φορά, στο 3% έως 3,25% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η επιθετική πολιτική θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ανοικτής αγοράς της Fed να προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 4,4% στα τέλη του 2022 κα στο 4,6% το 2023 για να μειωθεί στο 3,9% το 2024.

Τα στελέχη της Fed εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα φλερτάρει φέτος με την ύφεση, καθώς προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,2% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,7% το Ιούνιο. Για το 2023 προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% έναντι 1,7% που προέβλεπαν επίσης τον Ιούνιο.

Για τον πληθωρισμό και συγκεκριμένα τον δείκτη που προτιμά η Fed (προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, PCE) προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,4% σε μέσα επίπεδα φέτος για να υποχωρήσει στο 2,8% το 2023 και περαιτέρω στο 2,3% το 2024.

«Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν μία συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας ανισορροπίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης σχετικές με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fed.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό πλήγμα. Ο πόλεμος και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Η Επιτροπή παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τους κινδύνους για τον πληθωρισμό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε