Ενεργειακή κρίση: Δεύτερη η Ελλάδα στα μέτρα στήριξης στην ΕΕ

Ενεργειακή κρίση: Δεύτερη η Ελλάδα στα μέτρα στήριξης στην ΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:25 Δημιουργία 21/09/22, 16:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο δημοσιονομικός λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης για τις 27 χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία ανέρχεται ήδη στα 500 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις σπεύδουν να πάρουν μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο των πολύ αυξημένων τιμών.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, οι χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει έως τώρα 314 δισ. ευρώ για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ η Βρετανία έχει διαθέσει άλλα 178 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, η οποία ήταν έως πρόσφατα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το ύψος των μέτρων στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ, πέρασε τώρα στη δεύτερη θέση με ένα ποσό 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,72% του ΑΕΠ.

Στην πρώτη θέση πέρασε η Κροατία με δαπάνες ίσες με το 4,13% του ΑΕΠ, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 3,34%. Πολύ υψηλότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ είναι η Βρετανία, με τα μέτρα που έχει πάρει να φθάνουν το 6,54% του ΑΕΠ της έναντι 1,7% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Τα μέτρα στήριξης θα αυξάνονται

«Αν και τα μέτρα αυτά είχαν σχεδιασθεί αρχικά ως προσωρινή αντίδραση σε ένα πρόβλημα που υποτίθετο ότι ήταν προσωρινό, έχουν αυξηθεί πολύ και έγιναν διαρθρωτικά… Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές. Ξεκάθαρα, αυτό δεν είναι βιώσιμο από την προοπτική των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο αναλυτής του Bruegel, Σιμόνε Ταλιαπιέτρα.

Το δημοσιονομικό βάρος των ευρωπαϊκών χωρών σημειώνεται σε μία περίοδο που το χρέος τους έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας.

Για τον περιορισμό του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν πολλές ενεργειακές εταιρείες και τη διάθεση των κεφαλαίων, τα οποία η Κομισιόν υπολογίζει σε 140 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η τελική απόφαση για τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα οποία περιλαμβάνεται και η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, αναμένεται να ληφθεί στο συμβούλιο υπουργών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bruegel, τα ποσά που εκτιμάται ότι έχουν δοθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν αντανακλούν πλήρως την έκταση της βοήθειας που έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει την Uniper με ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει μία «ένεση κεφαλαίου» στην εταιρεία ύψους 8 δισ. ευρώ καθώς και την αγοράς της πλειοψηφικής συμμετοχής σε αυτήν της φινλανδικής εταιρείας Fortum Oyj.

Αύξηση των ανισοτήτων στην ΕΕ

Ο Ταλιαπιέτρα προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί να βαθύνει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Το επίπεδο των παρεμβάσεων περιλαμβάνει και έναν κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση, παραγκωνίζοντας άλλες χώρες για την προμήθεια των περιορισμένων ενεργειακών πόρων τους χειμερινούς μήνες… Είναι έτσι σημαντικό να σχεδιαστούν πολιτικές που θα μπορούν να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να υπάρξει συντονισμός τους», σημείωσε ο αναλυτής του Bruegel.

Αν σου άρεσε κάνε