Τέλος χρόνου για το QE: στην ΕΚΤ συζητούν... ξεφόρτωμα ομολόγων μετά την αύξηση επιτοκίων

Τέλος χρόνου για το QE: στην ΕΚΤ συζητούν... ξεφόρτωμα ομολόγων μετά την αύξηση επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:17 Δημιουργία 09/09/22, 22:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το... ξεφόρτωμα των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ ευελπιστούν ότι θα ληφθεί απόφαση τον Δεκέμβριο στην κατεύθυνση αυτή, την οποία θεωρούν ως το επόμενο βήμα στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η μείωση του όγκου ομολόγων, που είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (quantitative tightening, QT) - το αντίθετο της ποσοτικής χαλάρωσης ή QE που ήταν ο όρος για τις αγορές ομολόγων – θα επηρεάσει τις αγορές ομολόγων των χωρών του Νότου που είχαν βασισθεί τα προηγούμενα χρόνια στις αγορές των ομολόγων τους από την ΕΚΤ, με πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού των χωρών και των επιχειρήσεων.

Η ΕΚΤ αύξησε χθες, Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε αρκετές ακόμη αυξήσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να τιθασευτεί πληθωρισμός.

Τα στελέχη της ΕΚΤ θα αρχίσουν τώρα να συζητούν για το πότε θα αρχίσει η σταδιακή μείωση του μεγάλου όγκου ομολόγων που αγοράστηκαν την περασμένη 10ετία, όταν προσπαθούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό που ήταν τότε πολύ χαμηλός.

Αν σου άρεσε κάνε