Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου οι προσφορές - Ο ρόλος του υπερταμείου

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου οι προσφορές - Ο ρόλος του υπερταμείου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:57 Δημιουργία 09/09/22, 18:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προκηρύχθηκε από το υπερταμείο ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας, για 40 έτη.

Καινοτομία του εν λόγω διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός πως το ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δεν θα ξεπεράσει το 15%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου περιήλθαν σε αυτό τα δικαιώματα που αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση και συντήρηση των 23 κρατικών αερολιμένων που παραμένουν υπό τη λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου. Η εκκίνηση του διαγωνισμού λαμβάνει χώρα μετά την κατάρτιση του κειμένου πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Expression of Interest) και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της σχετικής ανακοίνωσης που έγινε προχθές Τετάρτη.

Ο διαγωνισμός για την Καλαμάτα θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικο-οικονομικά κριτήρια να καταθέσουν τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022. Στη συνέχεια το υπερταμείο, αφού αξιολογήσει τους υποβληθέντες φακέλους, θα επιλέξει τους υποψηφίους που καλύπτουν τα σχετικά κριτήρια. Στους επιλεγέντες θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστούν κατόπιν διαβούλευσης η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του υπερταμείου, μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας επιδιώκεται «η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών, που αποτελούν απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου». Μέσα από αυτές τις επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει να υποδεχθεί έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών, που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 500.000 ετησίως πολύ νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας. Ηδη υπολογίζεται ότι στο τρέχον έτος η επιβατική κίνηση θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019. Ο αυξημένος αυτός αριθμός επιβατών σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και ειδικότερα της ΤΕΜΕΣ στην Costa Navarino, αλλά και η βελτίωση των οδικών υποδομών στον νομό αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στον νομό Μεσσηνίας αλλά και στην ευρύτερη ζώνη επιρροής του αεροδρομίου.
Σύμβουλοι του υπερταμείου για την παραχώρηση του εν λόγω αεροδρομίου είναι οι Deloitte Business Solutions, η FCNC Financial Advisors, το Γραφείο Δοξιάδη, οι Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. και οι Your Legal Partners και DVLaw.

Αν σου άρεσε κάνε