ΕΚΤ: Σφίγγει τον εποπτικό κλοιό στις τράπεζες - Φόβος για αύξηση χρεοκοπιών και κόκκινων δανείων

ΕΚΤ: Σφίγγει τον εποπτικό κλοιό στις τράπεζες - Φόβος για αύξηση χρεοκοπιών και κόκκινων δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:02 Δημιουργία 09/09/22, 14:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να εντείνει την παρακολούθηση των τραπεζών σχετικά με την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό άλμα επιχειρηματικών χρεοκοπιών και το στέγνωμα της ενεργειακής αγοράς από ρευστότητα.

Η ΕΚΤ έστειλε τον περασμένο μήνα, τη στιγμή δηλαδή που ξεκινούσε η τωρινή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών, με την οποία ζητούσε να αναλύσουν τον αντίκτυπο από μία διακοπή των ροών αερίου στις δραστηριότητές τους

Οι απαντήσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν συζητήσεις στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τραπεζικές πηγές.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ζημιές καθώς η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται, με τα σχέδια πολλών από αυτές να διανείμουν γενναιόδωρα μερίσματα στους επενδυτές να τίθενται εν αμφιβόλω.

Οι επόπτες στη Φρανκφούρτη πιέζουν τις τράπεζες να διασφαλίσουν επαρκή διαθέσιμα για να καλύψουν «κόκκινα» δάνεια, εντοπίζοντας τους πιο εκτεθειμένους πελάτες τους καθώς και τον αντίκτυπο σε εταιρείες που δεν είναι επηρεάζονται άμεσα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν stress tests και ότι προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία.

Με την επιστολή προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ ζητά επίσης από αυτές να αναφέρουν λεπτομερώς ποιες θα ήταν οι πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες από μία διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, είχε ζητήσει από τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τα επίπεδα κεφαλαίων τους «λαμβάνοντας υπόψη επαρκώς συντηρητικά και επικαιροποιημένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια».

Αν σου άρεσε κάνε