Eurasia Group: Τι σημαίνει πρακτικά το πλαφόν των 200 ευρώ στη χονδρική του ρεύματος

Eurasia Group: Τι σημαίνει πρακτικά το πλαφόν των 200 ευρώ στη χονδρική του ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:35 Δημιουργία 07/09/22, 18:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, προκειμένου να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

H τιμή αυτή είναι πάνω από 50% χαμηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα χονδρική τιμή στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία.

Ο διευθυντής ενέργειας και κλίματος του Eurasia Group, Henning Gloystein, δήλωσε ότι το πλαφόν των 200 ευρώ είναι «αρκετά υψηλό για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μείωσης της κατανάλωσης στην Ευρώπη τον χειμώνα, ενώ παράλληλα δίνει στη βιομηχανία και τους μικρούς καταναλωτές κάποια εγγύηση ότι το κόστος δεν θα αυξηθεί περαιτέρω».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με το πλαφόν στο ύψος αυτό οι παραγωγοί ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχουν επαρκές περιθώριο κέρδους για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κάτι που οι Βρυξέλλες θέλουν να ενθαρρύνουν στο πλαίσιο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σήμερα από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών της ΕΕ εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Η Κομισιόν προτείνει και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, σύμφωνα με του FT.

Ενας τρόπος για την ενθάρρυνση των βιομηχανιών να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στις ώρες αιχμής είναι με συμβόλαια που προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια ή αποζημίωση για τη μείωση της προσφοράς στις παραπάνω ώρες.

Αν σου άρεσε κάνε