Κομισιόν: Ετοιμάζει πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική του ρεύματος

Κομισιόν: Ετοιμάζει πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική του ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:37 Δημιουργία 07/09/22, 13:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πλαφόν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την τιμή του ρεύματος, το οποίο παράγεται χωρίς τη χρήση φυσικού αερίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων στο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο προσχέδιο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό θα προσομοίαζε σε φυσιολογικές συνθήκες της αγοράς, αν δεν υπήρχε η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και «η εργαλειοποίηση της ενέργειας με τις διαταραχές της προμήθειας φυσικού αερίου.

Σήμερα, στην ΕΕ οι τιμές του ρεύματος συνδέονται με την τιμή του φυσικού αερίου, ακόμη και όταν αυτό παράγεται από ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια ή άνθρακα.

Οι χονδρικές τιμές ρεύματος εκτινάχθηκαν, έτσι, στα ύψη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 12πλάσιες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των FT η Κομισιόν προωθεί τη φορολογία των υπερκερδών που έχουν οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος που δεν βασίζονται στο φυσικό αέριο καθώς και οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν αστρονομικούς λογαριασμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με τους FT, το πακέτο περιλαμβάνει, επίσης, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από βιομηχανίες στις ώρες αιχμής και την παροχή ρευστότητας στις ενεργειακές επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη.

Αν σου άρεσε κάνε