Bloomberg-Ενεργειακή Κρίση: Αναπόφευκτο πλέον το δελτίο στην Ευρώπη

Bloomberg-Ενεργειακή Κρίση: Αναπόφευκτο πλέον το δελτίο στην Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:48 Δημιουργία 05/09/22, 16:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η απόφαση της Gazprom να κλείσει τον αγωγό Nord Stream φαίνεται πως καθιστά αναπόφευκτη την επιβολή δελτίου στη διανομή και χρήση ενέργειας στην Ευρώπη τον χειμώνα.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ γεμίζουν καθώς γίνονται προμήθειες LNG από την Αμερική και άλλες χώρες-παραγωγούς, ωστόσο ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας προειδοποίησε ότι ακόμη και με τις αποθήκες κατά 95% γεμάτες –σήμερα είναι στο 85%- το αέριο θα επαρκεί για ζήτηση δύο το πολύ δυόμιση ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπλέον μείωση κατανάλωσης αερίου

«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Τιερί Μπρος, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιβληθεί μία επιπλέον μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 3%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, ο οποίος μπορεί να γίνει υποχρεωτικός εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται για την έκτακτη σύνοδο την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που φαίνονταν αδιανόητα στο παρελθόν είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν.

Το σχέδιο της Γερμανίας

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει η Γερμανία, το τελικό στάδιο του οποίου, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, προβλέπει ξεκάθαρα τη διανομή ενέργειας με δελτίο.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για την προοπτική μείωσης των ρωσικών ροών εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους μείωσης της ζήτησης. Βιομηχανίες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, ενώ το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε ο ενεργειακός πόλεμος της Μόσχας.

Ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η ΕΕ θα μπορούσε να της επιτρέψει να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση.

Αναμένεται νέα αύξηση των τιμών

Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι traders περίμεναν όλο και περισσότερο ότι η Gazprom θα λειτουργούσε ξανά τον Nord Stream μετά από σχετικό σήμα από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου η G7 συμφώνησε να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom είπε ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός καθώς είχε εντοπισθεί κάποια βλάβη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν ήδη τετραπλάσιες σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, αναμένεται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και στους πολιτικούς να λάβουν μέτρα.

Η πλήρης διακοπή λειτουργίας του Nord Stream, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να εισέλθει στη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο άλλους δρόμους παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μία μέσω της Ουκρανίας και μία με τον TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί πολύ, αυξάνοντας την πίεση στη Γερμανία να διατηρήσει για περισσότερο χρόνο σε λειτουργία τους πυρηνικούς σταθμούς που είχε προγραμματίσει να κλείσει φέτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση λέει ότι περιμένει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής πριν λάβει μια απόφαση, αλλά η κίνηση αυτή φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Αν σου άρεσε κάνε