Citigroup, BNP Paribas και Bloomberg περιμένουν γενναία αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Citigroup, BNP Paribas και Bloomberg περιμένουν γενναία αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:49 Δημιουργία 02/09/22, 17:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για δύο συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τάξεως των 75 μονάδων βάσης η κάθε μία, κάνει λόγο στέλεχος της Citigroup.

Συγκεκριμένα, ο Antoine Gaveau, αναλυτής της Citi, σημείωσε ότι μία αύξηση 0,75% από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Οι αγορές χρήματος εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 70% για αύξηση 75 μ.β. όταν συνεδριάσει η κεντρική τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μέλη του Δ.Σ. της τάσσονται υπέρ μίας πιο επιθετικής πολιτικής επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έφθασε το 9,1% στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο.

«Κατά την άποψή μας, ένας ταχύτερος, αλλά πιθανόν πιο σύντομος, κύκλος σύσφιξης είναι ένα εύλογο βασικό σενάριο», έγραψε σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι «τα "γεράκια" έχουν επικρατήσει τους τελευταίους μήνες».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων μετά το τέλος του 2022 φαίνονται «πολύ αβέβαιες», έγραψε ο Gaveau, επειδή η ΕΚΤ μπορεί να μη χρειαστεί να συνεχίσει τη σύσφιξη, αν η ζήτηση στην οικονομία μειωθεί αρκετά γρήγορα και περιορισθούν οι εντάσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Τις τελευταίες ημέρες, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός στελεχών της ΕΚΤ ζήτησε αύξηση μεγαλύτερη από μισή ποσοστιαία μονάδα. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ είναι σήμερα μηδενικό μετά την αύξηση κατά 50 μ.β. τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι της BNP Paribas αναμένουν επίσης «έναν πιο εμπροσθοβαρή κύκλο σύσφιξης» που θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 2% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg προβλέπει αύξηση 75 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι αγορές χρήματος ποντάρουν σε συνολική αύξηση 125 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Αν σου άρεσε κάνε