Νέα μείωση της τιμής του πετρελαίου, στα 94 δολάρια το βαρέλι το Μπρεντ

Νέα μείωση της τιμής του πετρελαίου, στα 94 δολάρια το βαρέλι το Μπρεντ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:34 Δημιουργία 01/09/22, 16:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πτώση βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Η τιμή του Μπρεντ διαμορφωνόταν στα 94 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα 1,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν λίγο πάνω από τα επίπεδα αυτά στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 για να μειωθούν σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα το 2023.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι δεν έχουν εκτιμήσει ακόμη τον αντίκτυπο που θα είχε στις τιμές μία ύφεση.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 101 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους και θα υποχωρήσει στα 98 δολάρια το επόμενο έτος.

«Αν και δεν πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μίας ύφεσης έχει υπολογιστεί ακόμη στην τιμή του πετρελαίου, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται», σημείωσε στέλεχος της τράπεζας, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να μειώνονται κατά 30% έως 40% στις υφέσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο αντίκτυπος στην αγορά από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο. Η απόφαση της ΕΕ προβλέπει απαγόρευση για τα δύο τρίτα των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου.

«Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τροποποιήσει εν μέρει τις κυρώσεις, λόγω των φόβων αύξησης των τιμών του αργού», πρόσθεσε.

«Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, εξακολουθώ να αναμένω ότι η τιμή του brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 108 δολάρια φέτος», δήλωσε ο Γκλεν Γουϊπένερ, εκτελεστικός διευθυντής της First Abu Dhabi Bank, προβλέποντας μία μέση τιμή 97 δολαρίων για το 2023.

Αν σου άρεσε κάνε