Μειώθηκε κατά 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 9,1% στην Ευρωζώνη

Μειώθηκε κατά 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 9,1% στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:47 Δημιουργία 31/08/22, 12:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οριακή πτώση κατά 0,2% σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ενώ αυξήθηκε για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, μετρήθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο και στην Ευρωζώνη στο 9,1%, από 8,9% τον Ιούλιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο),
Μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,8% από 8,5% τον Ιούλιο και η Ιταλία «σκαρφάλωσε» στο 9% από 8,4% τον Ιούλιο.

Αντίθετα, μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φθάνοντας στο 6,5% από 6,8 τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό έφθασε το 9,8%, έναντι 9,6% τον Ιούνιο.

Ανησυχία στην ΕΚΤ

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ η οποία κινείται για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία.

Ο πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε στο 5,5% από 5,1%.

Όλα τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το επιχείρημα για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου και ευνοούν έναν αυξανόμενο αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θέλουν μία πολύ μεγάλη αύξηση. Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστηρίζουν μία αύξηση 75 μονάδων βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν μία αύξηση 50 μ.β., αντίστοιχη με αυτή του Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε